Halkla ilişkiler ve NLP ilintisinin iletişim yönünden incelenmesi - Ünal, Tuğçe (My University, 2008)
HALKLA İLİŞKİLER VE NLP İLİNTİSİNİN İLETİŞİM YÖNÜNDEN İNCELENMESİ ÖZET İnsanları tanımaya yönelik olarak asırlar boyu çeşitli bilimsel araştırmalar yapılagelmistir. 19. ve 20. yüzyılda psikolojinin gelişimi ile insanın iç dünyası keşfedilmeye başlanmış ve Sanayi Devrimi’yle birlikte bu keşif isteği artarak devam etmiştir. Bu bağlamda son çeyrek yüzyılda ortaya çıkan gelişmelerden biri de, Nöro Linguistik Programlamadır. Bir işletmenin en değerli varlığı insanlardır. İnsanların kendilerini daha iyi tanımaları, çevresindekilerle daha iyi iletişim kurmaları ve başarıya güdülenmeleri sonucunda bu kişilerin verimliliklerinin arttığı ve o işletmeye büyük bir katma değerin katıldığı bilinmektedir. Bunun yanında, günümüzde işletmelerin başarısı, gerçekleştirdikleri iletişim ile ölçülmektedir. Her sektörde olduğu gibi halkla ilişkiler sektöründe de başarının ve rekabetin gücünü, etkin iletişim oluşturmaktadır. Buradan hareketle, tez çalışmamızın amacını da; halkla ilişkiler ve NLP kavramlarının ilintisinin, her iki kavramın da temelini oluşturan “iletişim” boyutuyla incelenmesi oluşturmaktadır. Çalışmamızda, iletişim esaslı ve insan odaklı bir çalışma alanı olan halkla ilişkilerde, yine insan ve iletişim temelli NLP tekniklerinin kullanılmasının sağlayacağı yararlar ele alınmaktadır. Yürütülen tez çalışması çerçevesinde, halkla ilişkiler ve NLP kavramlarının “iletişim” açısından ilintisi şu açılardan incelenmeye çalışılmıştır: iletişimde geri bildirimin önemi, temsil sistemleri göz önünde bulundurularak kurulan iletişimin etkinliği, iki kavram çerçevesinde hedefe ulaşma yolunda atılan adımların benzerliği, strateji oluşturma açısından halkla ilişkiler ve NLP ilintisi, algılama ve zihinsel haritaların değerlendirilmesi açısından iki kavramın ortak noktaları, kurum içi iletişimde NLP tekniklerinin sağladığı yararlar, halkla ilişkiler yöneticileri için NLP tekniklerinin kullanımı, v.b… Kısaca çalışmada, NLP teknik ve yöntemlerinin bireylere sunduğu iletişim anahtarlarının, halkla ilişkiler sektöründe hangi alanlarda kullanılabileceği üzerinde durulmaktadır. Halkla İlişkiler, NLP, İletişim, İnsan, Nöro, Linguistik, Programlama EXAMINATION OF THE CORRELATION BETWEEN PUBLIC RELATIONS AND NLP IN TERMS OF COMMUNICATION

There has been a diverse array of scientific researches throughout centuries to know about human. In parallel with development of psychology in the 19th and the 20th centuries, attempts were initiated to discover the inner world of human, with an increasing curiosity along with the Industrial Revolution. One of the innovations that appeared in the last quarter of the century in this context is Neuro Linguistic Programming. Human is the most valuable asset of an enterprise. It is a known fact that people gain a higher efficiency and a significant added value is provided for the enterprise when they know much more about themselves, make a better communication with other people and become motivated to success. In addition, the success of enterprises today is measured with the communication they perform. As in each sector, effective communication constitutes the power of success and competition in public relations sector. In this frame, the aim of our thesis study is examination of the correlation between the public relations and NLP concepts in terms of “communication” which constitutes the basis of both concepts. Our study touches upon the advantages that will be provided by the use of the human and communication based NLP techniques in public relations, which is actually a human and communication based sphere of study. The correlation between public relations and NLP concepts in terms of communication is examined in the following terms under the thesis study carried out: the importance of feedback in communication, efficiency of the communication which is built having regard to representation systems, efficiency of communication built, similarity of steps taken to achieve the target within the frame of both concepts, the correlation of public relations and NLP in terms of building strategies, common points of both concepts in terms of evaluation of perception and mental maps, advantages of NLP techniques in organizational communication, the use of NLP techniques for public relations officers, etc. Briefly, the study focuses on the fields of public relations sector in which the communication keys of NLP techniques and methods offered to individuals can be used. Key Terms: Public Relations, NLP, Communication, Human, Neuro, Linguistic Programming
Keywords: Halkla İlişkiler; İletişim