Değişen müze kurgusunda aydınlatma ve sergileme kurgusunun incelenmesi - Koca, Onur (My University, 2022)
Geçmiş zamandan günümüze kadar müze kendi içerisinde dinamiği değiştirmiş ve böylece öncesinde nesneyi hedef alan mekânların süreç içerisinde yeni oluşum ile birlikte halkı temel hedef olarak ele almıştır. Böylece müze mekânları birer eğitim, kültürel alanlara dönüşümü ile toplumlara ışık tutmuşlardır. Müzeciliğin temel niteliği olan bilgiyi sorgulama, muhafaza etme, iletişim ile toplumsal birliği meydana getirmişlerdir. Toplumsal birliğin oluşumu ile halkın nesneye olan koruma içgüdüsü artması ile koruma yöntemlerine üzerine çalışmalar yapmışlardır. Tapınaklardan önemli yapılara sergileme sürecine uzanan zaman içerisinde günümüz müze anlayışı ile birlikte artık müze yapıları inşa etmişlerdir. Müze yapılarının meydana gelmesi iklim sorunlarına karşı meydan okumalarını ve çözüm üretmelerini sağlamış ve gelecek nesillerin bilgilere ulaşması temel hedeflerinden biri olmuştur. Koleksiyonların çevre koşullarına karşı hatta doğal ve yapay ışık kaynaklarının zararlı etkilerinden korunması için sistemler geliştirmişlerdir. Bu genel muhafaza yöntemi ısı ve ışık kaynaklarının farklı malzemeler ile tepkimeye girmesi sonucu meydana gelebilecek bozulmaları ele almaktadır. Koleksiyonların çevre koşullarına karşı hatta doğal ve yapay ışık kaynaklarının zararlı etkilerinden korunması için sistemler geliştirmişlerdir. Bu tez çalışmasında, müze mekânlarının oluşum süreç içerisindeki değişimiyle meydana gelen toplumun kimliğinin etkisi üzerinde durulması ve sergi mekânlarının yenilikçi sergileme sistemleri ile oluşan ziyaretçi profili üzerine durulmuştur. Bu kapsamda müze ve sergileme mekânlarının aydınlatma tasarım üzerindeki etkisi irdelenerek müze binaları ve iç mekân üzerinde etkileri verilmiştir.

From the past time to the present, the museum has changed the dynamics within itself and thus has treated the public as the main target along with the new formation of the spaces that previously targeted the object in the process. Thus, museum spaces have shed light on societies with their transformation into educational and cultural spaces. They have created a social unity by questioning, preserving, communicating information, which is the main quality of museology. With the formation of social unity and the increase of the people's instinct of protection towards the object, they have conducted studies on protection methods. They have built museum structures together with the modern understanding of museums over the time that extends from temples to important structures to the exhibition process. The emergence of museum structures has enabled them to challenge and create solutions to climate problems and it has been one of the main goals for future generations to access information. They have developed systems to protect collections from environmental conditions and even from the harmful effects of natural and artificial light sources. This general preservation method addresses the distortions that may occur as a result of the reaction of heat and light sources with different materials. They have developed systems to protect collections from environmental conditions and even from the harmful effects of natural and artificial light sources. In this thesis study, it is focused on the impact of the identity of the society caused by the change of museum spaces in the formation process and on the visitor profile caused by innovative exhibition systems of exhibition spaces. In this context, the effect of museum and exhibition spaces on lighting design has been examined and the effects on museum buildings and interior space have been given.
Keywords: Architectural Lighiting; Audiences; Decoration and ornament, Architectural; Dekorasyon ve süsleme, Mimari; Fine arts education; Güzel sanatlar eğitimi; Interior architecture; Interior Design; İç Mekan Tasarımı; İç mimari; İzleyiciler Architectural Interaction; Mimari Aydınlatma; Mimari Etkileşim; Mimarlık Müzesi; Museum of Architecture; Museums; Müzeler