Determinants of capital structure: evidence from listed firms of some selected Eastern European Countries in comparison with Turkey - Demir, Ender (My University, 2012)
Modigliani ve Miller (1958)’ın firmaların seçeceği finansman politikalarının firma değerini etkileyemeyeceğini belirttiği sermaye teorisinden bu yana, firmaların sermaye yapısı politikaları ve bunların etkileri hem teorik hem de ampirik olarak geniş çapta çalışılmıştır. Sermaye yapısı belirleyicilerinin gelişmiş ülkeler için oldukça fazla ele alınmasına rağmen, gelişmekte olan ülkelerdeki firmalar için yapılmış çalışma sayısı kısıtlıdır. Bu tez 6 adet firma bazlı değişkenin Avrupa Birliği’ne yeni üye olan Slovenya, Polonya, Macaristan, Litvanya ve Çek Cumhuriyeti ve Türkiye’deki firmaların sermaye yapısını inceleyerek literatüre katkıda bulunmaktadır. Firmaya özgü değişkenler olarak firma büyüklüğü, sabit varlıklar, karlılık, vergi kalkanı, büyüme olanakları ve likidite kullanılmıştır. Ayrıca, Avrupa Birliği üyesi 5 ülke için üyelik öncesi/ sonrası için bir kukla değişkeni ve 2008 finansal krizi için de bir kukla değişkeni modele eklenmiştir. Verinin kapsadığı dönem ise 1996-2010 aralığıdır. Karlılık, sabit varlıklar ve likidite firmaların kısa vadeli borç kullanımı üzerinde negatif etkiye sahipken, firma büyüklüğü kısa vadeli borç kullanımını pozitif yönde etkilemektedir. Uzun vadeli borç kullanımını ise karlılık ve vergi kalkanı negatif yönde etkilerken; firma büyüklüğü ve likidite pozitif yönde etkilemektedir. 2008 Finansal krizinin firmaların sermaye yapısı üzerinde bir etkiye sahip olmadığı da tespit edilmiştir. Avrupa Birliği üyeliğine ait kukla değişkeni ile kısa vadeli borç kullanımı arasında negatif yönlü bir ilişki bulunmuştur. Karlılık, sabit varlıklar, büyüme fırsatları ve likidite firmaların toplam borç kullanımı üzerinde negatif etkiye sahipken, firmanın büyüklüğü ise toplam borcu pozitif yönde etkilemektedir.

Modigliani and Miller (1958) argue that the capital structure decisions are irrelevant under some restrictive assumptions including perfectly efficient capital markets. Since then, choices of sources of financing and their effects have been widely discussed. This thesis contributes to the literature by analyzing the impact of firm-level variables on the capital structure choices of the listed firms in 5 new member countries of EU namely Slovenia, Poland, Hungary, Lithuania, and Czech Republic and Turkey. The impact 6 firm-level variables namely size, asset structure, profitability, non-debt tax shield, growth opportunities, and liquidity on capital structure is analyzed. In addition, an EU membership dummy and 2008 financial crisis dummy are introduced. Firm level data is collected from Compustat Global Industrials and Commercials database. The time period of data is 1996-2010. We find that profitability, asset tangibility, and liquidity have negative impact on current liabilities to total assets ratio (CLTA) whereas size has a positive impact on CLTA. For long-term debt to total assets ratio (LTDTA), profitability and non-debt tax shield are found to have negative impact. On the contrary, liquidity and size variables have positive effect. We also show that profitability, tangibility, growth opportunities, and liquidity negatively affect total liabilities to assets ratio (TLTA). There is a positive relation between TLTA and size. European Union membership dummy has a negative effect on CLTA whereas no impact is observed for LTDTA and TLTA. 2008 Financial crisis dummy does not have any statistically significant effect.
Keywords: Sermaye Piyasası