Jukstaglomerüler hücrelı̇ tümör (renı̇noma): Olgu bildirimi - ŞENER, TARIK EMRE; TANIDIR, YILÖREN; ŞAHİN, BAHADIR; CİNEL, ZELİHA LEYLA; FİLİNTE, DENİZ (My University, 2015)
Giriş Reninoma, jukstaglomerüler hücrelerden köken alan ve nadir görülen bir tümördür. İlk olarak 1967 yılında Robertson ve ark. tarafından bildirilen reninoma olgusundan sonra dünya üzerinde bugüne kadar 100 kadar olgu bildirilmiştir. Gereç-Yöntem Bu bildiride polikliniğimize antihipertansif tedavi ile kontrol altında olan sekonder hipertansiyonu ve yan ağrısı ile başvuran 15 yaşında bir erkek hastada saptanan reninoma olgusunu bildiriyoruz. Bulgular Hastanın yapılan ilk değerlendirmesinde hipokalemik olduğu saptandı ve yapılan kontrastlı tüm batın MR görüntülemesinde kontrast tutan 4,8x4,8 cm büyüklüğünde egzofitik solid lezyon olduğu görüldü. Hastaya açık nefron koruyucu cerrahi uygulandı ve kitle güvenli cerrahi sınır ile çıkarıldı. Yapılan patolojik inceleme tümörün jukstaglomerüler hücreli tümör (Reninoma) olduğunu gösterdi. Hastanın postoperatif takiplerinde antihipertansif ilaçları kesildi ve hastanın tansiyon değerleri normal seviyelere döndü ve biyokimyasal incelemelerde hipokalemisin ortadan kalktığı ve normal potasyum değerlerine ulaştığı görüldü. Sonuç Bu olgu çocuklarda nadir de olsa sekonder hipertansiyonun etyolojisi arasında bulunan reninomanın ayırıcı tanıda düşünülmesinin önemini vurgulamaktadır.