Farklı dental materyallerde sükrozlu ve sükrozsuz in situ oluşan oral biyofilmin kazein fosfo peptid–amorf kalsiyum fosfat ile etkileşiminin taramalı elektron mikroskobunda incelenmesi ve fluorid salımıyla ilişkisinin değerlendirilmesi - Ertuğral, Ferhan (My University, 2012)
Farklı dental materyallerde sükrozlu ve sükrozsuz in situ oluşan oral biyofilmin kazein fosfo peptid–amorf kalsiyum fosfat ile etkileşiminin taramalı elektron mikroskobunda incelenmesi ve fluorid salımıyla ilişkisinin değerlendirilmesi Bu çalışmanın amacı, çocuk diş hekimliğinde kullanılan dental materyallerin üzerinde normal, sükrozlu ve sükroz+CPP-ACP’li ortamda oluşan biyofilm tabakasının miktarını mine ile kıyaslamalı olarak incelemek ve bu dental materyallerdeki fluorid salımının biyofilm oluşumuna etkisini değerlendirmektir. Bu amaçla çalışmanın ilk bölümünde 7 kişinin üst çenesi için hazırlanan apareylerin palatinal kısımlarına 5x5x2 mm boyutlarında 1 er adet Fuji Triage, Fuji IX, Helioseal F, Dyract Extra dental materyal örnekleri ve kontrol grubu olarak da insan diş minesi yerleştirildi. Aynı apareyler aynı bireylere her seferinde örnekler değiştirilerek üç farklı koşulda 4’er gün süreyle kullandırıldı. Grup I’de; normal florada Grup II’de sükrozlu florada ve Grup III’ te ise sükroz+ CPP ACP’li florada dental materyaller ve diş minesi üzerinde oluşan biyofilm tabakası içeren örnekler apareylerden çıkarılarak SEM görüntüleme yöntemi ile değerlendirildi. Çalışmanın ikinci bölümünde ise aynı dental materyallerin 4 gün süre ile fluorid salımları fluorid elektrodu ile ölçüldü. Bu dental materyaller üzerinde oluşan biyofilm tabakası ve fluorid salımları arasındaki korelasyon değerlendirildi. En az biyofilm oluşumu mine üzerinde gözlendi. Tüm örneklerde sükroz kullanımı ile biyofilm oluşumu anlamlı derecede artarken (p<0.05) Fuji Triage hariç tüm dental materyaller ve minede CPP-ACP kullanımıyla biyofilm tabakası oluşumunun anlamlı derecede azaldığı görüldü. Gruplar arasında, oluşan biyofilm tabakası miktarında Fuji Triage ve Dyract Extra dental materyallerinde bir fark bulunmazken, Fuji IX GP Extra, Helioseal F ve mine örneklerinde istatistiksel olarak anlamlı fark saptandı (p<0.05). Dental materyallerin 4 gün boyunca fluorid salım düzeyleri arasında istatistiksel olarak ileri düzeyde anlamlı farklılık bulundu (p<0.01). Tüm dental materyallerin fluorid salım düzeyleri 4. günün sonunda başlangıçtaki fluorid salım düzeyine göre yüksek bulundu. En fazla fluorid salımı sırasıyla Fuji IX, Fuji Triage, Dyract Extra ve Helioseal F materyalinde gözlendi. Her 3 grupta da dental materyaller üzerinde oluşan biyofilm miktarı ile materyallerin fluorid salımları arasında anlamlı bir ilişki bulunmadı. Anahtar sözcükler: Oral biyofilm, dental materyaller, CPP-ACP, SEM, fluorid salımı

In situ evaluation of biofilm formation on dental materials and the correlation between their fluoride release: A SEM study The aim of this study was to evaluate the the amount of biofilm that was formed in presence of Sucrose, Sucrose+CCP ACP and normal oral enviroment on dental materials used in pediatric dentistry as compared to enamel and also to assess the correlation between the fluoride release of these dental materials and biofilms. In the first part of this study dental material samples from Fuji Triage, Fuji IX Extra, Helioseal F , Direct Extra and human enamel as a control, 5x5x2 in size were placed to palatinal part of removable appliance prepared for upper jaws of seven people.The same appliance was used in three different conditions for 4 days in each person. Samples from dental materials and enamel on which biofilm was formed in Group I normal flora, Group II Sucrose flora and Group III Sucrose+CCP ACP flora were taken of from appliances and analyzed by SEM imaging. In the second part of the study fluoride release from the same dental materials were measured by fluoride ione selective electrode for 4 days.The correlation between biofilm formed on dental materials and fluoride fluoride released was evaluated. In the groups the least biofilm formation was seen on enamel, whereas with the use of sucrose, the biofilm formation in all the samples was significantly increased (p<0.05) and with the use of CPP-ACP it was significantly decreased on dental materials except Fuji Triage and enamel. Under the three conditions, there was no significantly difference between Fuji Triage and Dyract Extra, whereas the amount of the biofilms on Fuji IX Extra, Helioseal F and enamel were statistically significant (p<0.05). There was a statistically significant difference between the fluoride release levels of dental materials (p<0.01). At the end of the forth day, fluoride release measurements of all dental materials were higher than the levels in the initial day.The maximum fluoride release was observed at Fuji IX followed by Fuji Triage , Dyract Extra and Helioseal F. In all the groups there was no correlation between the biofilm formed on dental materials and fluoride release. Key words: Oral biofilm, dental materials, CPP-ACP, SEM, fluoride release
Keywords: Dental Materyaller; Oral Biyofilm; Pedodonti