Türkiye’de üniversite gençliğinde mahremiyetin dönüşümü - Çelikoğlu, Nalan (My University, 2007)
TÜRKİYE’DE ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNDE MAHREMİYETİN DÖNÜŞÜMÜ Mahremiyet, sosyal faktörlerin etkisiyle şekillenen dinamik bir olgudur. Mahremiyet anlayışımız, gündelik hayatımızın birçok alanında davranışlarımızın şekillenmesinde önemli bir etkiye sahiptir. Bu anlayış, tutum ve davranışlarımıza yön vermede etkili olduğu gibi bilgi ve iletişim teknolojilerindeki gelişmeler ve toplumsal hayat algılayışı ile sosyo-kültürel, ekonomik ve siyasal alanlardaki değişimlerden de etkilenmektedir. Günümüzde yaşanan pek çok toplumsal sorunun arkasında mahremiyet anlayışımız yattığı için mahremiyet, üzerinde dikkatle durulması gereken önemli bir problemdir. Bu çalışma, kişiye ait özel alan sınırlarının gün geçtikçe daralarak pek çok açıdan tehdit edildiğini ve bu durumun da yaşam biçimimizin değişmesiyle doğrudan etkileşim içinde olduğunu ortaya koymayı amaçlamaktadır. Çalışmada konu ile ilgili yazılı kaynaklara ulaşılarak araştırmanın teorik kısmı oluşturulmuştur. Bununla birlikte uygulamalı araştırma kısmında ise mülakat tekniği kullanılarak, Türkiye üniversitelerinde öğrenim görmekte olan üniversite öğrencileri ile yüz yüze görüşmeler yapılmıştır. Tezin ana bulguları çerçevesinde günümüz dünyasında mahrem alanın sınırlarının daralmasıyla mahremiyet ile ilgili görüşlerin esneklik kazandığı sonucuna varılmıştır. Mahremiyetin dönüşümü ile toplumsal süreçte yaşanan hemen her alandaki değişimin karşılıklı olarak birbirini etkilediği görülmüştür. Ayrıca mahremiyete yönelik değer, tutum, davranış ve beklentilerdeki farklılıkların, kişisel özellikler, sosyal statüler, fiziksel ve kültürel ortamın özeliklerinden de kaynaklanabileceği ortaya çıkmıştır.

THE TRANSFORMATION OF MAHREM (PRIVACY) AMONG UNIVERSITY STUDENTS IN TURKEY Mahrem (Privacy) is a phenomen that is shaped by social cultural and religious factors. Our perception of mahrem plays an important influence in monitoring and regulating manners and behaviours in daily life. This perception is effective in directing and regulating our behaviours and attitudes as well as it is itself influenced by the developments in the areas of communication and information thecnology and the changes both in perceptions in social life and social cultural, economics and political spheres. Mahrem is, therefore, a significant social problem that needs to be given an importance because it lies behind many current social problems that people encounter with. This study aims to show that the personal boundary of private sphere is getting narrow and face many threats in various aspect of social life. This situation is directly related to and influenced by the changes in our life styles. At the beginning of the thesis, I looked through and used published literature on the subject matter in order to strenghten the theoretical backround of study. For the emprical part of thsi study, I used research methods like face to face interview and survey questionairre in conducting field research among university students in Turkey. The study fount out that the boundary of mahrem has become narrow and confined in today’s world on the one hand. On the other hand, the views of mahrem are getting more flexible and tolerant. With the transformation of mahrem, it showed that every change in social process mutually influenced with each other. Finally the thesis also indicated that various values, attitudes, behaviours and expectations regarding the mahrem may drive from personal characters, social status, social and cultural contexts of people where they live.
Keywords: Din Sosyolojisi; Kentleşme; Mahremiyet_Üniversiteler ve Yüksekokullar; Modernleşme; Popüler Kültür; Üniversiteler ve Yüksekokullar_Din Sosyolojisi; Üniversiteler ve Yüksekokullar_Gençler