Klotrimazol ve safsızlıkları için çekirdek-kabuk (core-shell) dolgu materyali ile kromatografik yöntem geliştirilmesi - Ergat, Zeynep (My University, 2017)
Klotrimazol ve Safsızlıkları için Çekirdek-kabuk (Core-shell) Dolgu Materyali ile Kromatografik Yöntem Geliştirilmesi 1. ÖZET Amaç: Bir imidazol türevi olan ve genellikle vajinal mantar enfeksiyonlarının tedavisinde kullanılan klotrimazol (KL) ve safsızlıkları için çekirdek-kabuk (coreshell) kolon teknolojisi ile farmakope metodundan daha etkin, organik çözücü sarfı daha az, zamandan tasarruflu ve daha ucuz bir yüksek performanslı sıvı kromatografisi-dizi diyot dedektör (HPLC-DAD) yöntemi geliştirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: 2160 Agilent HPLC-DAD, WTW Inolab multilevel 3 pH metre, Millipore Milli Q RG deiyonize su cihazı, Scaltec SBA 31 analitik terazi. Bulgular: HLPC de etkin bir şekilde kullanılan core-shell kolon dolgu materyali ile klotrimazol ve safsızlıklıklarından biri olan imidazol için standart katma yöntemi kullanılarak, izokratik bir HPLC-DAD yöntemi geliştirilmiş ve miktar tayini yapılmıştır. Core-shell Kinetex 5 μm C8 100A (4,6x150 mm, 2,6μm) kolon; hareketli faz: 0,05 M pH:7,0 tampon (NaH2PO4.H2 / Na2HPO4.7H2O) ve Asetonitril (ACN) (50:50) (v/ v) kullanılmıştır. Dalga boyu 220 nm; akış hızı 1,0 mL/ dak, klotrimazol alıkonma zamanı: 5,240 dak, imidazol alıkonma zamanı: 1,564 dak. olarak belirlenmiştir. Sonuçlar: Klotrimazol ve imidazol miktar tayini için basit, hızlı bir izokratik HPLCDAD yöntemi geliştirilmiş ve validasyonu yapılmıştır. Analiz süresi 6 dakikadır. Anahtar Sözcükler: Klotrimazol, imidazol, HPLC-DAD, core-shell C8 kolon 2 Development of a Chromatographic Method Based on a Core–shell Column Packing Material for the Determination of Clotrimazole and its Impurities 2.

Objective: The purpose of this study is to develope a more effective, less organic solvent consumption, time-saving and cheaper high-performance liquid chromatography-diode array detector (HPLC-DAD) method than the official one by using the core-shell column technology for clotrimazole (CL) which is being used in the treatment of vaginal yeast infections and its impurities. Material and Methods: 2160 Agilent HPLC-DAD, WTW Inolab multilevel 3pH meter, Millipore MilliQR G deionize water system, Scaltec SBA31 analytical scales. Results: The core-shell column technology is used for the determination of clotrimazole and its one of the impurities, imidazol. An isocratic HPLC-DAD method has been developed and quantitation is performed by using the standard addition method. Core-shell Kinetex 5 μm C8 100A (4,6x150 mm; 2,6μm) column; mobile phase: 0,05 M pH:7,0 buffer (NaH2PO4.H2 / Na2HPO4.7H2O) and acetonitrile (ACN) (50:50) (v/ v) are used. Wavelength 220 nm; flow rate: 1,0 mL/ min, retention time of CL: 5,240 min, retention time of IMI: 1,564 min., respectively. Conclusion: A simple and rapid isocratic HPLC-DAD method was developed and validated for the determination of CL and imidazol with the analysis time of 6 minutes. Key words: Clotrimazole, imidazole, HPLC-DAD, core-shell C8 column
Keywords: core-shell C8 column; core-shell C8 kolon Clotrimazole; HPLC-DAD; İlaçlar; imidazol; imidazole; Kimya, Analitik; Klotrimazol; Mantar enfeksiyonları; Mantar enfeksiyonları, Kadınlar da; Tedavi