Komedi filmlerinde tip ve karakter ayrımı : Zeki Ökten Sineması'nda Kemal Sunal'ın Şaban tiplemesinin karaktere evrilmesi - Kırbaş, Ogün (My University, 2022)
Bu çalışmada Komedi filmlerindeki karakter ve tip ayrımı gözetilerek, Şaban tiplemesinin Zeki Ökten filmlerinde karaktere dönüşümü anlatılmıştır. Çalışma komedi türünün ne olduğu sorusuna cevap vererek başlamaktadır. Türk sinemasındaki komedi filmlerini, sinemanın ilk yıllarından başlayarak Zeki Ökten'in Davacı (1986), Yoksul (1986) ve Düttürü Dünya (1988) filmlerinin çekildiği döneme kadar açıklayarak konuya sınırlılık getirilmiştir. Karakter ve tip ayrımı açıklanarak, dünya sinemasında ve Türk sinemasındaki tiplemeler örnek gösterilmiştir. Şaban tiplemesi kendinden önceki tiplemelerle ortak özellikleri ve kendisinin yeni özellikleri ile anlatılarak tipleme olduğu desteklenmiştir. Çalışmanın son bölümünde ise belirlenen üç film ışığında karaktere dönüşümü dört başlık altında analize tabi tutulmuştur.

In this study, the transformation of Şaban character into character in Zeki Ökten films is explained by considering the distinction between character and type in comedy films. The study begins by answering the question of what the comedy genre is. The subject has been limited by explaining the comedy films in Turkish cinema starting from the early years of cinema until the period when Zeki Ökten's films Davacı (1986) Yoksul (1986) and Düttürü Dünya (1988) were shot. By explaining the distinction between character and type, typologies in world cinema and Turkish cinema are shown as examples. The Şaban type was explained with its common features with the previous typologies and its new features, and it was supported that it was typing. In the last part of the study, his transformation into a character in the with of three films was analyzed under four headings.
Keywords: Comedy films; Kemal Sunal; Komedi filmleri; Şaban; Turkey; Türk Sineması; Türkiye; Yeşilçam; Zeki Ökten