B hücreli kronik lenfositik lösemide C-Met protoonkogeni ve ligandi hepatosit büyüme faktörünün apopotoz mekanizmaları üzerine etkileri - Akdeniz, F. Tuba (My University, 2005)
B hücreli kronik lenfositik lösemi (B-KLL) uzun yaşam süreli ve iyi diferansiye klonal B lenfositlerinin periferal kan, lenfoid doku ve kemikiliğinde ilerleyici birikimi ile karakterizedir. Lenfositozun görüldüğü B-KLL' de B hücre proliferasyonunun artmasından çok lenfosit yaşam sürelerindeki uzunluk dikkati çeker. Bu apoptoz yolundaki defekti gösteren bir durumdur . Bu çalışmada amaç, B-KLL'de apoptotik sinyal yollarının araştırılması ve lenfositozun nedeninin ortaya konulmasıdır. Bu nedenle B-KLL hastaları, hücre soyları ve kontrollerden elde edilen protein lizat örnekleri kullanıldı. Poliakrilamid jel elektroforezi ile proteinler PVDF membranlar üzerine blot edilldi ve apoptotik sinyal moleküllerinin bir kısmı araştırıldı (bad, fosfobad, PI3K, Akt, Bcl-xL). Yaşam yolları ile diğer sinyal yollarını kullandığı bilinen ve bir büyüme faktörü olan HGF' nin apoptotik sinyal proteinlerine etkisi araştırıldı, hücreler HGF ile kültüre edildi ve benzer moleküller benzer metod ile değerlendirildi. Akt, PI3K ve fosfobad gibi yaşam faktörlerinin B-KLL lenfositleri üzerinde ekspresse edildiği, bax, bad gibi apoptotik faktörlerin zayıf ekspresse olduğu bulundu. Ek olarak HGF' nin yaşam molekülleri ekspresyonunu artırdığı gözlemlendi. Apoptoz ve yaşam yolları arasındaki dengenin bozulmasının B-KLL'de lenfositozun sebebi olabileceği söylendi.

The effects of c-Met protooncogene and its ligand Hepatocyte Growth Factor on apoptosis mechanisms in B Cell Chronic Lymphocytic Leukemia B cell chronic lymphocytic leukemia ( B-CLL) is characterized by a progressive accumulation of long lived and well differentiated colonial B lymphocytes in peripheral blood, lymphoid tissue and bone marrow. Lymphocytosis seen in B-CLL is the result of extended lymphocyte life rather than increased lymphocyte proliferation of B cells. This is an indication of defect in apoptosis way. In this work, we aimed to investigate the part of apoptotic signaling patways in B-CLL and to relate our results to the causes of lymphocytosis. Therefore, protein lysate samples from B-CLL patients and, cell lines as controls are used. Following polyacrylamide gel electrophoresis, proteins were blotted on PVDF membranes and a part of apoptotic signaling molecules including bad, phosphobad, PI3K, Akt, BclXL, bax were investigated. To investigate the effect of HGF, which was known as a growth factor uses mutual signaling pathways with other surviving pathway, on the apoptotic signaling proteins, cells were cultured with HGF and the same molecules were again evaluated with the same method. We have found that, surviving factors such as Akt, PI3K and phospho-bad were expressed on CLL lymphocytes, while the expression of apoptotic factors such as bax and bad were weakly expressed. Additionally, HGF were increased the expression of surviving related molecules. We suggest that impaired balance between apoptosis and survival pathways might be one of the causes of lymphocytosis seen in B-CLL.
Keywords: İç Hastalıkları