Hz. Muhammed ahlakını referans alan bir karakter eğitimi modeli - Kanger, Faruk (My University, 2007)
HZ. MUHAMMED (SAV) AHLÂKINI REFERANS ALAN BİR KARAKTER EĞİTİMİ MODELİ Hayatın her alanında iyi karakterli insana duyulan ihtiyaç, eğitim sistemlerini, öğretim programlarını, öğrencilerin karakter gelişimine katkı sağlayabilecek yeni arayışlara yönlendirmektedir. Öğreneni merkeze alan ve doğru eğitim-öğretim teknikleriyle hazırlanıp uygulanacak karakter eğitimi çalışmalarıyla iyi karakterli insanların yetişmesi, bugün her zamankinden daha çok ihtiyaç duyulan bir husustur. Bu karakter eğitimi modeli, 10–14 yaş çocuklarının zihinsel ve ahlâkî gelişimine uygunluğu gözeterek Hz. Muhammed (sav)’in ahlâkî hayatından referanslar almakta ve on dört temel evrensel ahlâki değeri, dört ayrı özgün öğretim tekniği ile çocuklara kazandırmayı hedeflemektedir. Modelin, İlköğretim okullarında DKAB Öğretim Programıyla eşgüdümlü uygulandığında çocukların güzel davranışları ve ahlâki değerleri içselleştirmelerine katkıda bulunması amaçlanmaktadır. Karakter eğitimi modeli, uygulamaların öğrenciler üzerindeki başarısını ölçmeye ve durumu öğretmenin ve öğrencin ayrı ayrı kendi perspektifinden değerlendirmesine önem vermektedir. Çocukların ahlâkî gelişimi, Hz. Muhammed ahlâkı ve özgün öğretim tekniklerinin önemi ve gereğinin öne çıkarıldığı bu çalışma, hayatın gerçeklerine uygun ve hayatın bizzat öğrenme alanı kabul edildiği yardımcı bir öğretim modeli olarak kabul edilebilir. Modelde kullanılan tekniklerin elverişliliği ve verimliliğini sınamak için bir deneysel araştırma yapılmıştır. Elde edilen sonuçlarla modelin hedefleri arasında anlamlı ilişkiler tespit edilmiştir. A MODEL OF CHARACTER EDUCATİON TAKİNG UP REFERENCE OF THE MORALİTY OF HZ. MOHAMMED İn every state of life, the need of people with good character directs educational systems, educational programs/ curriculums towards new searches that supplement the character development of the students. With the character education studies which preparing and practising the true teaching and educating tecniques and considering the student as centre, educating people with good character is now much more a need then before. This character education model, taking into considiration of the appropriateness of childeren's mental and moral state, takes up references from hz.Mohammed's moral life and aims at bringing in the childeren forteen universal truth/ values by four different special education techniques. By this model, it is aimed to asist the children internalize the good behaviours and moral values by coordinating with DKAB education program in elementary schools. The character education model attaches importance to evaluate the performance of the practices on the students and to make both student and theacher respectively evaluate the consequences according to their own point of views. This study that highlights the moral development of children, character education, Hz.Muhammed's morality and authentic educationnal techniques, could be accepted as a contributory education model being conformable to the realities of life and adopting the life especially as field of education. An experimental research has been conducted in order to test the practicability and productivity of the technicals that is used in a model. Significant relations have been determined between the targets of the model and the results of the research.
Keywords: İslamiyet