Sarıyer ilçesi (İstanbul) kentsel ekolojisi - Güllü, Mert Mehmet (My University, 2009)
SARIYER’İN(İSTANBUL) KENTSEL EKOLOJİK ÖZELLİKLERİ Bu çalışma, İstanbul’un Sarıyer ilçesinde 2005-2009 yılları arasında gerçekleştirildi. Çalışmanın amacı; Sarıyer’de floristik yapı ve yapılan ekolojik çalışmaların ortay çıkarılması ve şehirleşme için yeni öneriler sunulmasıdır. Çalışma sırasında bitkiler örnekleri vejetasyon dönemlerinde toplandı. Örnekler herbaryum yöntemlerine göre kurutuldu ve teşhis edildi.. Teşhisler “Flora of Turkey and the East Aegean Islands (Vol. 1-9 and Supp)” den gerçekleştirildi. Egzotik taksonların listesi Sarıyer Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü’den alındı. Sarıyer bölgesinde toplam 216 bitki takson belirlendi. Bunların 157’si doğal iken 59’u egzotiktir. Taksonların fitocoğrafik orijinlerin olarak, Avrupa-Sibirya Elementleri 17 (%10.82), Akdeniz Elementleri 14 (%8.92), Euxine Elementleri 9 (%5.73), Doğu Akdeniz Elementleri 3 (%1.91), Iran-Turan Elementleri 3 (%1.91), Kozmopolitler 3 (1.91). Orijini belli olmayan taksonların sayısı 67 (%56.30)’dir ve 15 taksonda (%12.60) geniş yayılımlıdır. Hayat formları açısından ise, Fanerofitler 51(%32.48), Terofitler 42(%26.75), Hemikriptofitler 34(%21.65), Geofitler 17(%10.82), ve Kriptofitler 13(%8.30) şeklindedir. Bölgede biyotop tipleri parklar, mezarlıklar, bahçeler, endüstriyel alanlar, yol kenarları , ormanlar ve sulak alanlar olarak sınıflanmıştır. İlave olarak bu çalışma Sarıyer bölgesi, ve İstanbul için kentsel ekoloji çalışmalarının önemini vurgulamaktadır.

THE URBAN ECOLOGICAL CHARACTERISTICS OF SARIYER / ISTANBUL DISTRICT This study was realized between 2005-2009 in Sarıyer district of İstanbul. The aim of this work is to clearify the floristic structure and ecological characteristics and also to present new suggestions about urbanisation in Sarıyer. During this work, the plant samples were collected in the vegetation periods. These samples have further been dried and identified according to herbarium methods. Identifications were realized from “Flora of Turkey and the East Aegean Islands (Vol. 1-9 and Supp). The list of exotic taxa was obtained from The Directorate for Parks and Gardens of Sarıyer Municipality”. A total of 216 plant taxa have been determined in Sarıyer District. 157 of them are natural, whilst 59 are exotic. As the phytogeographical origin of the taxa; Euro-Siberian Elements 17 (10.82%), Medit Elements 14 (8.92%), Euxine Elements 9 (5.73%), East Medit. Elements 3 (1.91%), Irano-Turanian Elements 3 (1.91%), Cosmopolitans 3 (1.91%). 67taxa (56.30%) are unknown and 15 taxa (%12.60) are widespread. From the point of life forms, Phanerophytes 51 (32.48%), Therophytes 42 (26.75%), Hemicryptophytes 34 (21.65%), Geophytes 17 (10.82%), Cryptophytes 13 (8.30%). The biotopes were classified as Parks, Cemeteries, Gardens, İndustrial Areas, Roadsides, Forests and Wet Places in the study area. In addition, this work emphasizes the importance of urban ecological works for Sarıyer Region and for İstanbul.
Keywords: Biyoloji; Ekoloji; Kentsel Ekoloji