Genel cerrahi uzmanlık eğitimine farklı bir bakış - (:unkn) unknown (My University, 2009)
Amaç: Son yıllarda Genel Cerrahi Uzmanlık Eğitimi'ne ilginin azaldığı veya ilk sıralarda tercih edilmediği şeklinde ortaya çıkan bir görüşün gerçek boyutunu saptamak amacıyla bir çalışma planladık. Yöntem: Ankara, İstanbul, İzmir ve Bursa'daki 9 Devlet Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalları'nda uzmanlık eğitimi yapan 202 asistana bir anket uyguladık. Bu anketimizde halen eğitim gören asistanların hangi Tıp Fakültesi'nden mezun oldukları, Tıpta Uzmanlık Sınavına kaç kez girdikleri, hangi sınavda başarılı oldukları, Genel Cerrahi uzmanlık alanını hangi sırada tercih ettikleri ve kazandıkları soruldu. Bulgular: Genel Cerrahi uzmanlık alanını 1. sırada, 202 asistanın ancak 40'ı (%19,8) tercih etmiştir. İlk girdikleri Tıpta Uzmanlık Sınavı'nda başarılı olanlar arasında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı'nı tercih edenlerin %44,4 ile 1. sırada yer aldığı izlenmiştir. Genel cerrahiyi ilk sırada tercih edenlerin analizi yapıldığında %37,5 ile Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı ilk sırada yer almaktadır. Genel cerrahiyi ilk 3 sırada tercih edenlerin sonuçları incelendiğinde Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı %64,3 ile 1. sırada yer almaktadır. ÖSYM-Tıpta Uzmanlık Sınavı 2009 Nisan Dönemi tüm uzmanlık alanlarının tavan puan sıralamasında 25 uzmanlık alanı içerisinde Genel Cerrahi 24. sırada yer almaktadır. Sonuç: Sonuç olarak uzmanlığa giriş sınavında tercih sırasında Genel Cerrahi'nin son sıralarda yer aldığı bu sonuçlarda da çarpıcı bir şekilde ortaya koyulmaktadır

Aim: We planned a trial to establish the realities on the suggestion which included the idea that there is loss of interest to General Surgery residency or it is not among the top choices. Material and Method: We performed a questionairre on 202 residents who studied general surgery residency in 9 state universities in Ankara, Istanbul, Izmir and Bursa. The residents were asked about which medical school they have graduated from, how many times they joined residency examination, in which examination they succeede to start residency and the order of their choice of general surgery residency was in their list. Results: Among those 202 residents, only 40 of them preferred general surgery residency as the first choice in their list (19.8 %). Most of residents who were successful in the first examination period preferred Ankara University General Surgery Department (44.4%). The residents who preferred general surgery residency as the first choice were found mostly in Hacettepe University General Surgery Department (37.5 %). Most residents who preferred general surgery residency in their first 3 choice in their list were found in Uludag University General Surgery Department (64.3 %). Examination for medical doctor residency April 2009 results have shown that general surgery residency was chosen in the 24th level among 25 branches. Conclusion: As a result general surgery residency was found to be placed at the end of the choices in residency examination among other branches in our trial.
A different look at the specialist education of general surgery
Keywords: Eğitim, Eğitim Araştırmaları