Periton Diyaliz Hastalarında Düşük Serum Vitamin D Seviyeleri D/P Kreatinin Oranındaki Artış Ile Ilişkilidir. - BARUTÇU ATAŞ, DİLEK; VELİOĞLU, ARZU; ARIKAN, İZZET HAKKI; TUĞLULAR, ZÜBEYDE SERHAN; AŞICIOĞLU, EBRU (My University, 2017)
Giriş: Vitamin D anti-inflamatuar, anti-antijenik ve anti-proliferatif etkilere sahiptir. Vitamin D eksikliği diyaliz hastalarında yaygındır. Düşük vitamin D seviyeleri periton diyaliz (PD) hastalarında peritonit ya da kardiyovasküler mortalite gibi klinik sonuçlarla ilişkilidir. Bu çalışmada kronik PD hastalarında vitamin D eksikliği ile klinik sonuçlar arasındaki olası ilişkileri araştırmayı amaçladık. Metodlar: Bazal demografik ve klinik veriler 67 kronik PD hastasında kaydedildi (erkek 34, kadın 33). Serum 25 (OH) D düzeyi başlangıçta ve 6 ay aralıklarla ölçüldü. Hastalar 59,8±54,6 ay boyunca takip edildi. Takip boyunca peritonit atakları ve peritoneal membran karakteristikleri kaydedildi. Zaman içerisinde peritoneal D/P kreatinindeki 0,1 artış anlamlı kabul edildi. Sonuçlar: Hastaların ortalama yaşı 49,1±13,9 yıl ve median PD süresi 31 ay idi. Başlangıç serum 25 (OH) D değerleri 14±11,4 nmol/L idi. Bazal demografik ve laboratuvar verileri Tablo 1’de özetlenmiştir. Değişik peritoneal membran transport tipine sahip hastalarda başlangıç vitamin D seviyeleri arasında anlamlı farklılık yoktu. Serum 25 (OH) D seviyeleri albumin ile pozitif korelasyon gösterirken PTH seviyeleri ile negatif korelasyon göstermekteydi. Peritoneal D/P kreatinin oranı artmış hastalarda serum 25 (OH) D seviyeleri (n: 14) daha düşük saptandı (6,9±3,5 vs 15,7±13 nmol/L, p<0,01). Başlangıç serum 25 (OH) D seviyeleri ile peritonit atakları veya kardiyovasküler morbidite arasında ilişki yoktu. Tartışma: Kronik PD tedavisi sırasında peritoneal membran üzerinde zararlı etkileri yansıtan artmış peritoneal D/P kreatinin düzeyleri ile düşük serum 25 (OH) D seviyeleri arasında ilişki saptandı. Deneysel çalışmalarda vitamin D eksikliği ve hipergliseminin böbrekte TGF-B stimulasyonu ile fibrozise yol açtığı gösterilmiş olup, bu bulgular çalışmamızda saptanan D/P kreatinin oranındaki artışı açıklayabilir. Vitamin D eksikliği olan PD hastalarında vitamin D tedavisinin peritoneal membranın fonksiyonel ve yapısal değişiklikler üzerindeki etkisini araştırmak için ileri çalışmalara ihtiyaç vardır. Anahtar Kelimeler: D/P kreatinin, periton diyalizi, vitamin D
Keywords: D/P kreatinin; periton diyalizi; vitamin D