Taşlama ve alet bileme eğitimi - Değirmenci, Cemil (My University, 2002)
Taşlama ve alet bileme eğitimi, tez içerisinde detaylı olarak ele alınmıştır. Yapılan atelye uygulamalarının sonuçları; Taşlama atelyesi öğretmenlerine, öğrencilerine ve mezunların istihdam edildiği iş yerlerindeki yöneticilere uygulanan anket ile öğretilen konuların hangi derecede kullanıldığı araştırılmıştır. Teknik ve Endüstri Meslek Liselerinin ana amacı; Endüstriye kaliteli tekniker yetiştirmek olduğundan önerilen müfredat endüstrinin taşlamacılık ve alet bileme eğitimi görmüş teknik lise ve endüstri meslek lisesi mezunlarından beklediği bilgi ve beceri seviyesi esas alınarak tespit edilmiştir. Ülkemiz makine sanayisinin ihtiyaçlarına cevap verecek yeni müfredat uygulaması AHP (Analitik Hiyerarşik Proses) yöntemi kullanılarak geliştirilmiştir. Teknik lise ve endüstri meslek liselerinin Taşlamacılık ve Alet Bileme eğitimi beceri uygulamalarında yaptırılacak temrinler ve imalat işleri hazırlanmış, bunlar için gerekli malzemeler, takımlar ve standart taşlama ve alet bileme zamanları belirlenmiş, taşlamacılık eğitim maliyeti tespit edilmiştir. Taşlama ve alet bileme eğitimi için optimum zaman 29 saat, eğitim maliyeti ise $ 110 bulunmuştur. Temmuz 2002 Cemil DEĞİRMENCİ In this thesis grinding and tool grinding technican education in examined closely. The result of the workshops application examined the extent of using the instructed subjects. The result were reached by a survey which was applied to the grinding and tool grinding teachers, students and the managers who works at the workshops where the graduates of high school are employed. The result of the survey were evulated by Analytic Hierarchy Prosess (AHP). For the application of the skills practises in grinding and tool grinding training in the Technical and Vocational High Scholls, the exercises were prepared, the necessary materials and optimum duration are determined, and cost of training was calculated. A new grinding and tool grinding operatör skill training cirruculum was prepared according to the results of the survey. In this thesis, it is found that of training of grinding and tool grinding, optimum duration is 29 hours and the cost of training is $ 110.
Keywords: Makina Mühendisliği