Ödüllendirmenin X ve Y kuşağı çalışanlarının role dayalı performansları üzerindeki etkisi ve bir araştırma - Satırlı, Deniz (My University, 2019)
Örgütler, küresel dünyanın getirdiği rekabet ortamında mücadele edebilmek için insan faktörüne yatırım yapmanın önemini fark etmiş ve hedeflerine ulaşabilmek için insan kaynağının etkin ve verimli bir şekilde çalışarak yüksek performans göstereceği uygulamalara ihtiyaç duymuştur. Ödüllendirme çalışan performansının artırılmasında önemli bir kavram olarak karşımıza çıkmaktadır. Ödüllendirmenin amacına ulaşmasında çalışan beklentilerini karşılaması da önemlidir. Bu doğrultuda çalışmanın amacı, ödüllendirmenin günümüz örgütlerinde çalışanların büyük bir bölümünü oluşturan X ve Y kuşağı çalışanlarının performansına etkisini ortaya koymaktır. Çalışmanın birinci bölümünde ödül kavramı ve kapsamı, ikinci bölümde X ve Y kuşağı başta olmak üzere kuşak kavramı, üçüncü bölümde ise role dayalı performans kavramına ilişkin dünyada ve Türkiye‟de yapılan literatür çalışmaları derlenmiştir. Son olarak bu kapsamda 345 aktif çalışan ile anket yapılmıştır. Araştırmadan elde edilen veriler SPSS21 kullanılarak analize tabi tutulmuştur. Araştırma hipotezleri test edilmek için faktör analizi, regresyon analizi, korelasyon analizi ve bağımsız t testi uygulanmıştır. Yapılan bu anket uygulaması sonucunda elde edilen bulgulara da dördüncü ve son bölümde yer verilmiştir.

Organizations have recognized the importance of investing in the human factor in order to fight in the competitive environment of the global World and to achieve its goals, organizations need to implement applications that will work effectively and efficiently. Rewarding is an important concept in increasing employee performance. It is also important that the rewards meet the expectations of the employees in achieving its purpose. The aim of this study is to demonstrate the effect of rewarding on the performance of X and Y generation employees, which constitute a large part of the employees in today's organizations. In the first part of the study, reward concept and its scope, in the second part, the concept of generation, especially the X and Y generations, in the third part, the literature studies related to the role based performance done in Turkey and around the world are complied. Finally, 345 active employees were surveyed. The data obtained from the study were analyzed by using SPSS21 program. Factor analysis, regression analysis, correlation analysis and independent t-test were used to test the research hypotheses. The findings of this survey are also included in the fourth and last chapter.
Keywords: Generation Y; Ödül; Ödüllendirme; Performance; Performans Generation X; Reward; Rewarding; X Kuşağı; Y Kuşağı