Milletin yeniden inşa edildiği bir alan olarak ana akım medya televizyon ana haber bültenleri: “Demokratik Açılım” haberlerinin milliyetçi söylemi - Miral, Elif (My University, 2010)
yetçilik, Millet, Televizyon Haberleri, Haber Söylemi ÖZET MİLLETİN YENİDEN İNŞA EDİLDİĞİ BİR ALAN OLARAK ANA AKIM MEDYA TELEVİZYON ANA HABER BÜLTENLERİ: “DEMOKRATİK AÇILIM” HABERLERİNİN MİLLİYETÇİ SÖYLEMİ Modernist milliyetçilik kuramına göre milletler; kapitalizm, sanayileşme, merkezi devletlerin kurulması, kentleşme, laikleşme gibi modern gelişmelere paralel olarak milliyetçiliğin müdahalesiyle kurgulanarak inşa edilmiş topluluklardır ve bu nedenle sürekli yeniden üretilmesi gerekir. Bu yeniden üretim işlevini üstlenen en önemli kurumlardan biri ise yaygın medyadır. Medyanın milliyetçi söylemi, ulusal bütünlüğe karşı bir tehdit algısının oluştuğu dönemlerde ise Michael Billig’in ifadesiyle ‘fısıldamaz, haykırır’. 2009 yılının Temmuz ayında başlayan demokratik açılım süreci de Kürt halkının kültürel ve yurttaşlık haklarıyla ilgili kitlesel tanınma taleplerinin daha kapsayıcı bir ifadeyle Kürt sorununun yoğun olarak gündeme taşındığı bir süreç olması itibariyle Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin bekası ve bütünlüğüne karşı bir tehdit algısı yaratarak Türk milliyetçiliğine yeniden ivme kazandırmış, siyasal ve toplumsal alanda milliyetçi reaksiyonların ortaya çıkmasına neden olmuştur. Ana akım televizyon haber medyası da sürece dair haberlerinde toplumsal önyargıları çözecek, sorumluluk temelinde, demokratik, barışa katkı sağlayacak bir dil kullanmaktan ziyade yükselen bu milliyetçi dalgaya paralel popülist bir yaklaşımla ve resmi görüş paralelinde milliyetçi bir söylem benimsemiştir. Bu çalışmada, 2009 yılı Temmuz – Aralık ayları arasında ana akım televizyon kanallarının ana haber bültenlerinde yer alan demokratik açılım süreci haberlerinin söylemi Teun A. Van Dijk’ın söylem analizi modeli temel alınarak incelenmiş ve söz konusu haberlerde baskın olan söylemin milletin yeniden inşasında etkin bir rolü olduğu sonucuna varılmıştır. Name and Surname:Elif Miral Field: Radio TV and Cinema Programme: Radio TV Supervisor:Assistant Professor Göksel Aymaz Degree Awarded and Date:Master – September, 2010 Nationalism, Nation, Television News, News Discourse

MAIN TELEVISION NEWS BULLETINS OF MAINSTREAM MEDIA AS AREA ON WHICH NATION IS REBUILDED: NATIONALIST DISCOURSE ON THE “DEMOCRATIC OVERTURE” NEWS In accordance with modernist nationalism theory; nations are the communities that were built by intervention of nationalism paraleling capitalism, industrialization, setting central state, urbanization, secularization and that’s why they are supposed to be rebuilt all the time. Media is the most significant element that undertakes this rebuilding mission. Nationalist discourse of media in the era when threat perception related to national unity appears, with Michael Billig’s claim, shouts not whisper. Democratic overture that begins in July of 2009 re-accelarated Turkish nationalism and leaded to nationalist reactions on the political and social sphere by creating threat against to Turkey Republic State’s perpeuity and unity with its characteristic that brings massive recognizing request about Kurdish people’s cultural and citizenship rights –with more comprehensive defining “Kurd Question” to the agenda. Mainstream news media adopted a nationalist discourse paralel with official discourse and this emerging nationalist wave, populistically in the news related to the process rather than using democratic terminology that enable contribute to peace on the responsibility ground that can solve social prejudices. In this work, discourse of the news of democratic overture process appeared on the main news bulletion of mainstream television channels between July-December 2009 were analyzed by getting based Teun van Dijk’s discourse analysis model and on the dominant discourse of those news it is concluded that media had efficient role on the rebuiding of nation.
Keywords: Medya; Televizyon