İnternet uygulamalarının Türkiye’ de sigortaclılk sektörüne getireceği yararlar ve bu yararları sağlayabilmek için hangi sorunların ne şekilde aşılması gerektiği - Tanberk, Burçin (My University, 2001)
Ö Z E T İnternet 1980 li yılların sonlarında keşfedildi. İlk başlarda kullanım alanı oldukca kısıtlı idi, zaman içinde kullanım alanları genişledikçe tüm dünyada yaygınlaşmaya başladı. 1994 yılında internet Türkiye'ye girdi.. Internetin Türkiye'de anlaşılması da diğer Avrupa ülkelerinde olduğu gibi yavaş yavaş oldu. Fakat daha fazla kişi bu yeni olaydan haberdar oldukça bu gelişim birden hızlandı. Hayatımızın hemen her safhasına girmeye başladı. Tüm şirketler çalışanlarına internet bağlantısını da sundular. Böylece zamandan tasarruf sağlanıyordu ve anında her çeşit bilgiye istendiği an ulaşılabiliyordu. Artık internet tüm branşlardaki şirketler için 'kalite' ve 'zamana uyum' anlamına gelmeye başlamıştı. Kalite Yönetimi felsefesini benimseyen ve bu bağlamda müşteri tatminini önemseyen pek çok şirket için artık internet çok fazla şey ifade ediyordu. İnternetle ilgili gelişmeler ardı ardına birbirini takip etti. Bu gelişmeler o kadar hızlı oldu ki, bir internet yılı 3 ay denebilir. Tüm branslardaki şirketlerin interneti kullanmaya başlaması ile birlikte sigorta sektörü de kendini bir anda internetin içinde buldu. Türkiye'de başlangıçtan itibaren sigorta şirketlerinin kurulmasına bankalar öncülük etmiştir. Bankacılık sektöründe internetin gelişmesiyle birlikte sigorta sektöründe de internet gelişti. Sonuçta birçok bankanın sigorta şirketi de bulunmaktaydı. Internetin sigorta sektörü içinde keşfedilmesiyle birlikte uygulamalar hem daha az maliyetle yapılmaya başlandı, hem zaman tasarrufu sağlandı ve ayrıca erişim gibi bir sorun da ortadan kalktı. İnsanların acentelere gelmesi artık gerekmiyordu. Çünkü herşey sigorta şirketinin web sayfasından yapılmaya başlandı. Web sitesi bilgi aracı olmaktan çok daha fazla anlam içermektedir. Firmayla müşteri arasında bir bağ kurmaktadır. Çok daha fazla müşteriye ulaşılabilmektedir. Her şirket için anahtar olan ziyaretçinin her zaman kendi web sitelerine geri dönmeleridir. Sigortacıların internete geçmelerinin en açık sebeplerinden birisi mevcut ve potansiyel müşterilerle, mevcut kanallara ek olarak, iletişime geçmektir. Web sayfaları grafik, ses ve animasyon gibi çeşitli görüntüsel özellikleri bir arada kullanarak, müşterilerle doğrudan iletişim sağlayabilmektedir. İnternetin sigorta şirketlerine sağladığı faydaların uygulama alanları; pazarlama-reklam, sigortacılık işlemleri, kurum içi ve dışı iletişim ve araştırma - geliştirme gibi sigorta şirketlerinin çok önemli konularıdır. İnternet büyük miktarlarda bilgiyi kullanıcıya sunmaktadır. İlgili müşteriler hızlı olarak bilgiye erişmekte ve cevap vermektedirler. Bu sayede maliyetler düşmekte, müşteri kendisiyle ilgili bilgilere erişebilmekte ve kopyasını alabilmekte ve isterse firmayla aynı anda bağlantı kurarak daha fazla bilgi ve özel sorulara cevap alabilmektedir. Türkiyedeki sigorta şirketlerinin internetle ilgisini birtakım istatistiklere bakarak daha iyi anlayabiliriz. Hayat ve sağlık branşlarında faaliyet gösteren 34 sigorta şirketinden yalnız 16'sının internette web sitesi vardır. Diğer şirketlerden 2 tanesinin web sitesi yapım aşamasında, 7 şirketin de sadece e-mail adresi vardır. Web sitesi olan şirketleri internette incelediğimizde, Türkiye'de de dünyada olduğu gibi şirket hakkında bilgi, insan kaynakları, ürün ve hizmetlerin tanıtımı bölümleri hepsinde bulunmakla beraber diğer ilgili sitelere olan linkler konusunda dünyanın oldukça gerisinde kalmışlardır. Burada internetin ülkemizde yeni yaygınlaşmasının rolü vardır İnternetin henüz yeni sayılabilecek bir kavram olması ve yaşanabilecek sorunların daha henüz tam olarak belirlenmemiş olmasından dolayı yasal birtakım kısıtlamalar hiçbir ülkede belirlenmemiştir. Bütün bu bağlantılar ve uygulama zenginliği beraberinde güvenliğin ihlali tehdidini de getirmiştir. Müşteri dosyaları, muhasebe dosyaları gibi önemli verilerin çalınması, tahribatı, e-ticaretin engellenmesi, virüsler gibi dış saldırılara açık olması ve bundan şirketin itibarının ticari açıdan zedelenmesi riski, şirketlerin internet uygulamalarındaki en büyük sıkıntılarıdır. Şirketler güvenliğe ve bu konudaki araştırmalara büyük bütçeler ayırmaktadırlar. E-posta ile bulaşan birtakım virüsler örneğin internetin getirdiği net sorunlardandır. Internetten faydalanmak istenirken tam aksine bilgisayarımızdaki tüm bilgilere zarar vermemiz sözkonusudur. Internet ortamında karşılaşabileceğimiz bir başka önemli sorunda domain kaydı konusu olup, bu durum ile ilgili yakın gelecekte daha da büyük problemlerin doğması beklenmektedir. Bu sorunun ana sebebi ise internette uluslar arası anlamda, alan mülkiyeti işlemi için resmi bir onaya ihtiyaç duyulmamasıdır. Bir diğer sorun da tüm ürünlerin kopyalama hakkıdır. Internet çok geniş bir alana yayılabildiğinden dolayı kopyalama hakkının korunması oldukça zor olmaktadır. Yalnızca sigorta şirketleri üzerinden internet kullanımının doğabilecek sorunlarını değerlendirecek olursak: İnternet üzerinden poliçe satmanın bazı zorlukları vardır. Sağlık sigortalarında tetkiğin olanaksızlığı, hayat sigortalarında ise sigortayı yaptıran kişinin belirsizliği bu zorlukları oluşturmaktadır. Ama ilgili kişilerin internetten form doldurarak şirkete göndermeleriyle, müşteri hakkında ön bilgi edinilir. Ve bu ön bilgi ile müşterinin poliçesi hazırlanır. Randevu verilip yakından temas ve bilgilerin teyidi sağlanır. Şayet müşteri uygunsa poliçesi de o an teslim edilir. Türkiye'de ayrıca sigorta şirketlerinin altyapılarının internet kullanımı için tam olarak yeterli olmaması henüz bilgisayar kullanımının bile çok eski olmadığı ülkemizde doğal olarak doğan sorunlardandır. Bu sorun için ise pek çok şirket varolan bilgisayar donanımını artırmış, bilgisayar kapasitelerini yükseltmiş, mevcut altyapılarını yenileme yönünde hareket etmişlerdir. ABSTRACTS The benefits of internet applications for insurance sector in Turkey and which should be solved to realize these benefits Internet found out at the last periods of 1980s. At the beginning the uses of internet were limited, but in time as uses were ıncreased, internet started to be used wideworld. In 1994 Turkey met with internet. The understood of internet in Turkey was as in the other European countries developed slowly. As more people were aware of this newly product ıt developed faster. By time internet became a part of our life. All the firms gave the advantage of internet link to their employers. So employers used less time when getting an information about anything so this was a profit aof time. In tıme, ınternet meant, qualıty and adaptation for most of the firms. For most of the firms who care customer satisfaction and quality management internet started to mean a lot. Developments about internet became larger day by day. These developments are so much that they say 1 internet year equals to 3 months. As most of sectors started to use internet, insurancy sector found itself using internet. In Turkey from the beginning banks made leadership for insurancy sector to develop. As internet developed in banking sector, it developed in insurancy sector as well. Most of the banks had their ınsurancy firms as well. As internet started to be used in insurancy processes were started to be made with lower costs, also profit of time was an advantage and connection with the insured became easier, this connection problem solved by this way. People didn't have to come to the agencies then. Because everything can be made from the web page of the related insurance firm. Web site means more than to be a mean of information. It makes a connection between the insured and the insurer. Web site means to reach to more people. The key is the insured' to go back to their web site. One of the known important reasons for the insurer for starting to use internet is to make connection with the known insured and the potentionals from the net with addition to other connection ways. Web pages by using some seen properties together like grafic, voice and animations, can connect with the insured directly. The uses of benefits of internet to insurancy can be at marketing-advertisement, insurancy processes, connection with inside the firm and outside the firm and research - development. These all are very important for ınsurance firms. İnternet presents lots of information for the users. By this way costs decrease, insured can reach information about his policy and take a copy of it and if he wants connects at the same time with the firm and get more information and answers to special questions from the net. By looking at some of the istatistics we can understand the insurance firms' relation with internet in Turkey. Just 16 of the insurance firms activating in life and health departments in insurancy has their web sites of 34. 2 of the firms web sites are newly seting up and 7 has only e-mail addresses. When we examine in internet the insurancy firms in Turkey that has web sites, we can see that like in the whole world all the sites has information about the firm, human resources, information about the processes and the services, but just about the links to the related sites are behind when compared with the European. This is because internet is a newly product in Turkey. Because internet can still be said to be a new product and also because the problems about internet are not netly known, no legal limits are set down for internet in all of the countries using internet. All these links and applicational width made the problem of security ingringement. The theft and demolition of customer files or accounting files, the limits to e-commerce, viruses and the demolion of the firms prestige are some of the problems that can be with the internet. Because of the viruses we can harm all the information in our computer when we are expecting to get the benefit of internet. Another very important problem with internet is domaın registration, and this problem seems to be worser by the time. The reason of this problem is because in internet there is no need for official approvel for property rights internationally. Another problem is copy rights of all services. Because internet is worldwide it's very difficult to protect copy rights. When we consider the problems just for the insurancy, we can say that there are some diffuculties to sell a policy from the internet. In health policies the impossibility of control and in life policies the unknownity of the owner of the policy are these problems. But by the related person to fill the form in internet and send it to the firm you can get the most basic principles about the person. And with this most basic principles the policy of the person can be prepared. By giving appointment and seeing the person the truth of the informations can be applied. If the person is ready his policy can be given at that time. Also another problem is the insurancy firms' substructures are not capable for use of internet, but it is so normal when we think just of computers are not so old in Turkey.
Keywords: Internet; Sigorta; Sigortacılık