İlköğretim din kültürü ve ahlak bilgisi dersi 2000 yılı müfredatının öğrenci sosyal gelişimine katkısı uygulama sonuçları - Balyiyen, Hülya (My University, 2007)
İLKÖĞRETİM DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ 2000 YILI MÜFREDATININ ÖĞRENCİ SOSYAL GELİŞİMİNE KATKISI UYGULAMA SONUÇLARI Tarihi seyir içerisinde Din dersleri 1924 yılında okul programlarına alındıktan sonra kaldırılma ve isteğe bağlı hale gelme gibi aşamalar kaydetmiş 1982 yılında ise zorunlu hale getirilmiştir. DKAB Dersi müfredat programları ise 1982, kısmen 1986,1992, 2000 ve en son 2007 yılında değişikliğe uğrayarak müfredat yenilenmiştir. 2000 yılından bu yana uygulanmakta olan DKAB Dersinin verimliliğini tespit etmek amacıyla yapılmış olan bir araştırmaya rastlanamamıştır. Bu nedenle İlköğretim okullarında 2000 yılından bu yana uygulanmakta olan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi müfredatın genel olarak verimliliğini tespit etmek amacıyla bu araştırma yapılmıştır. Kişi aile ortamından çıktıktan sonra okulda sosyal bir ortama girmektedir. Sosyal ortamda da uyulması gereken kurallar vardır. İşte DKAB Dersi öğrencilerin uyması gereken ahlaki kuralları onlara öğretmektedir. Onların arkadaş ilişkilerini düzenlemekte, kişiliklerini sağlam ahlaki temellere dayandırmalarına yardımcı olmaktadır. Araştırmamızla DKAB Dersinin bu amaca hizmet etmeye yeterli olup olmadığını da tespit etmeye çalıştık. İlköğretim 8.sınıfta İstanbul sınırları içerisinde öğrenimine devam eden beş yüz öğrenci, onların velileri ve ulaşılabilen seksen öğretmene anket uygulanarak elde edilen veriler SPSS Programına aktarılmıştır. Neticede Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi öğrenci sosyal gelişimine etki etmektedir ve 2000 yılı müfredatı kısmen verimliliğini sürdürmektedir sonucuna ulaşılmıştır.
Keywords: Din Eğitimi_Sosyal Gelişim; İlköğretim_Din Eğitimi; Öğrenim ve Öğretim_Din