5237 sayılı TCK’da “hırsızlık suçunun, elde veya üstte taşınan eşyayı çekip almak suretiyle ya da özel beceriyle işlenmesi” - Türkdoğru, Serkan (My University, 2008)
5237 SAYILI TCK’DA “HIRSIZLIK SUÇUNUN, ELDE VEYA ÜSTTE TAŞINAN EŞYAYI ÇEKİP ALMAK SURETİYLE YA DA ÖZEL BECERİYLE İŞLENMESİ 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu, gerek suçların nitelemesi gerekse cezalandırılması açısından 765 sayılı Türk Ceza Kanununa göre birçok yenilikler içermektedir. Bu yeniliklerden birisi de hırsızlık suçunun bir işleniş şekli olan ve halk arasında ‘kapkaç’ olarak adlandırılan, elde veya üstte taşınan eşyanın çekilerek alınmasıdır. Kapkaç, yankesicilikle beraber aynı fıkrada düzenlenmiş ve aynı cezaya tabi tutulmuştur. Tezimizin esas ana noktasını ise, kapkaç diye adlandırdığımız fiil oluşturmaktadır. Çalışmamızda, hırsızlık ile yağma arasında bulunan kapkaç’ın belirlenmesinde kullanılabilecek kriter oluşturmaya çalışılmıştır. Anahtar Sözcükler:Hırsızlık, Nitelikli Hırsızlık, Yağma, kapkaç, yankesicilik

THE COMMITTING OF THE THEFT BY REMOVING THE PROPERTY FROM A PERSON BY TAKİNG IT OR USING A SPECIALIZED TRADE AT 5237 NUMBERED TURKISH PENAL CODE 5237 numbered Turkish Penal Code has recent innovations about qualification and punishment of crimes according to 765 numbered Turkısh Penal Code. One of these innovations is removing the property from a person by taking it and this kind of theft called “snatch theft”. It is depended on the same punishment as pickpocketing. The main thought of our study is “snatch theft”. In this study we discussed the snatch theft which have a stuation between theft and robbery.
Keywords: Ceza Hukuku; Hukuk; Kamu Hukuku; Suçlar; Suçlar_Hukuk