Türkiye’de kamu yönetimi reformu yazın analizi - Demir, Umut Ökkeş (My University, 2014)
Soyadı: Umut Ökkeş Demir Kamu Yönetimi Mahalli İdareler ve Yerinden Yönetim Prof. Dr. Ömer Faruk Gençkaya Tez Türü ve Tarihi: Yüksek Lisans – Mayıs 2014 Kamu yönetimi, Yerel yönetim, Reform, Yönetişim

Çalışma yeni kamu yönetimi anlayışı Türkiye’de nasıl bir etki bıraktı sorusuna kamu yönetimi ve yerel yönetim yazın analizi yapılarak cevap bulmaya çalışmıştır. Çalışmanın amacı, mevcut düzenin şartlara göre ne ölçüde şekillendirilmesi gerektiğini araştırmak ve bunların uygulanabilirliğini değerlendirmektir. Bu amacın ne denli doğru olup olmadığını gözler önüne sermek için kamu yönetimi içinde reform çalışmalarına değinilmiştir. Ayrıca değiştirmeyi amaçlayan reform tasarıları irdelenmiştir. Bu amaçla öncelikle çalışmada, 2000’li yılların Türkiye’sinde, Türk kamu yönetiminin niteliğini dünyada kamu yönetimi reformu alanındaki yaşanan gelişmelerin neler olduğu, niçin değişime ihtiyaç duyulduğu ve bu değişimler sonucu ortaya çıkan yeni kamu yönetimi anlayışının Türkiye’ye yansımaları değerlendirilmiştir. Çalışmanın esas noktasını özellikle 2000 sonrası Türk kamu yönetimi ve yerel yönetim reformu konusunda yazılan makalelerin incelenmesi oluşturmaktadır. Name and Surname: Umut Ökkeş Demir Field: Public Administration Programme: Local Administrations and Decentralization Supervisor: Professor Ömer Faruk Gençkaya Degree Awarded and Date: Master – May 2014 Public Administration, Local Administration, Reform, Governance ABSTRACT This study has tried to find out an answer to the question that how new public administration has affected Turkey by using the literature analysis of public administration and local administration. As it is understood from the meaning of the 'reform' word, researching into what extent the order is re-shaped under the conditions and evaluating their applicability are the aims of this study. To illustrate whether these purposes are right, reform studies in public administration are discussed. The reform proposals which aim to change are also examined. For this purpose, the quality of Turkish public administration in the 2000s, the developments in the field of public administration reform worldwide, why change is needed and also effects on Turkey of the new public management approach as a result of these changes are the primarily discussed issues in the study. The research of the articles literature on Turkish public administration and local administration reform especially after 2000 makes the crucial point of the study.
Keywords: Belediyeler; Kamu Yönetimi, Türkiye; Mahalli İdareler; Reform; Yerel Yönetim; Yönetiim