Forex piyasası işlemleri ve muhasebesi - Okumuş, Nilsu Derya (My University, 2020)
Tarihsel süreçte insanoğlu, ekonomiye takas sistemiyle dahil olmuştur. Paranın icadı, takas sisteminin sonunu getirmiş, alım satım işlemleri para ile gerçekleştirilmiştir. Hangi maldan ne kadar alınabileceğinin tespiti için paranın değeri ilk zamanlarında, madenin değerine göre belirlenmiştir. Ülkeler arasında ticari ve ekonomik ilişkilerin başlaması, alacak ve borç ilişkilerinin meydana gelmesi, uluslararası sürdürülebilir bir para sistemi gereksinimini doğurmuştur. Ülkeler, istikrarlı bir ulusal para birimi için döviz kuru politikaları uygulamışlardır. Dalgalı kur rejiminin, küresel boyuttaki etkinliği, para birimlerinin karşılıklı değer kazanıp kaybetmesi üzerine yatırım yapılmasını uygun hale getirmiştir. Böylece, şuanda da dünyanın en büyük likit piyasası olarak bilinen forex piyasası ekonomik hayatta yerini almıştır. Bu çalışmada, forex piyasasının, paranın kavramından başlayarak tarihsel gelişimi anlatılmaya çalışılmıştır. Türkiye’de ve uluslararası alanda forex işlemleri, kuralları ve getirilen yasal düzenlemeler belirtilmiş ekonomiye olan etkileri açıklanmaya çalışılmıştır. Son bölümde forex işlemlerinin muhasebe kayıtları ve vergisel yükümlülüklerine yer verilmiştir.

In the historical process, human beings have been included in the economy with the swap system. The invention of money has been the end of the swap system and transaction have been made with money. Anciently, the determination of which goods and how much could be obtained was determined by the value of the mine. Starting of commercial and economic relations between countries, the consist of receivable and debt relations, have created the need for an international and sustainable monetary system. Countries have implemented exchange rate policies for a stable natioanl currency. The global efficiency of the floating exchange rate regime has made it appropriate to invest in currencies’mutual value. In this way, the forex market, known as the largest liquid market in the world, has taken its place in economy. In this study, the historical development of the forex market starting from the concept of money is explained. In Turkey and internationally, rules and regulations was specified and tried to explain their impact on the economy. In the last section of this study, the accounting process and tax liabilities of forex transactions are included.
Keywords: Finance; Financial Markets; Finansal Piyasalar; Forex; Forex Accounting; Forex Muhasebesi Forex; International trade; Kaldıraçlı Alım Satım; Leveraged Trading; Maliye; Uluslararası ticaret