İstanbul Boğazı’ndan avlanan Akdeniz Midyesi’nden (mytilus galloprovincialis) izole edilen bakterilerin ağır metal dirençliliklerinin tespiti - Güldür, Salim (My University, 2011)
İSTANBUL BOĞAZI’NDAN AVLANAN AKDENİZ MİDYESİ’NDEN (Mytilus galloprovincialis) İZOLE EDİLEN BAKTERİLERİN AĞIR METAL DİRENÇLİLİKLERİNİN TESPİTİ Bu çalışmada İstanbul Boğazı’nın 4 farklı istasyonundan (Haliç-Karaköy-Kadıköy-Üsküdar) avlanan Akdeniz Midyesi (Mytilus galloprovincialis Lamarck, 1819) kullanılmıştır.Akdeniz Midyesi’nin bağırsak ve solungacından ayrı ayrı izole edilen 17 adet Gram-negatif bakteri tanımlanmıştır. Tanımlanan bakteriler farklı konsantrasyonlarda (20 ppm-100 ppm-500 ppm-2500 ppm) ağır metal ihtiva eden besiyerlerine ekilmiş ve üremeleri gözlenmiştir.Gözlemler neticesinde farklı türlerdeki Gram-negatif bakterilerin farklı ağır metal konsantrasyonlarına karşı direnç geliştirdiği görülmüştür. Besin olarak sıklıkla tüketilen midyelerin organ ve dokularında patojen bakteri türlerinin bulunması ve bu bakterilerin ağır metale karşı dirençli olmaları, İstanbul Boğazı’nın ekolojik kirliliği hakkında önemli bulgular sağlamıştır Mayıs, 2011 Salim GÜLDÜR

DETERMINATION OF HEAVY METAL RESISTANCE OF BACTERIA ISOLATED FROM MEDITERRANEAN MUSSEL (Mytilus galloprovincialis) CAUGHT FROM BOSPHORUS In this study, Mediterranean Mussel (Mytilus galloprovincialis Lamarck, 1819), caught from 4 different stations (Haliç-Karaköy-Kadıköy-Üsküdar) of Bosphorus, has been used.Separately isolated from the Mediterranean Mussel’s intestines and gills, 17 samples of Gram-negative bacteria have been identified. Identified bacteria are sown in heavy metal inclusive media and their growth have been observed with different concentrations (20 ppm-100 ppm-500 ppm-2500 ppm).In the result of observations, it is seen that different species of Gram-negative bacteria have built up a resistance against the heavy metal concentrations. Finding of the pathogenic bacterium species at the organ and tissue of the mussels which are constantly consumed as a nutrition and the resistance of these bacteria against the heavy metal have been examined by considering the importance of ecological pollution of Bosphorus. May, 2011Salim GÜLDÜR
Keywords: Bakteriler; Biyoloji