Kur’an’da put ve putlaştırma - Alışkan, Zülal (My University, 2003)
Birinci bölümde Kur'ân-ı Kerîm'de adı geçen Lât, Menât ve Uzzâ gibi özel putlar ve putlaştırılan tabiat varlıkları incelenmiştir. Putlaştırılan şahsiyetler ve yapay varlıklarla ilgili kavramlar üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde Allah'a ait isim ve sıfatlarla Allah'tan başkasına yönelmenin ilâhî dinlere aykırılığı araştırılmıştır. İnsanlığın sığınma, duâ etme yardım dileme, güvenme ve şefaat bekleme gibi ihtiyaçlarından kaynaklanan yanlış yönelişlerle Allah'tan başkasını dost, yardımcı ve yaratıcı olarak ilahlaştırmalarına değinilmiştir. Âyetler ışığında bu yanlış yönelişler tesbit edilirken insanın her türlü gereksinimini yerine getirip bütün dileklerini yerine getirecek yegâne kudretin Yüce Yaratıcı olduğu vurgulanmıştır. Üçüncü bölümde ise insanlığı Allah'tan başka ilahlar aramaya yönelten psiko- sosyal nedenler araştırılmış, bilgisizlik, yaratıcıyı gerçek hayatın dışında, uzaklarda kabul etmek, para ve iktidara, hırs ve arzulara olan düşkünlüğün putperestliğin başat nedenlerinden olduğu tesbit edilmiştir. In the first chapter, Lât, Menât such mere idols as Lât, Menât and Uzzâ and those idalisized creatures of nature are examied. Also those concepts concerning the idolisized persanahities as well as are treated hand- made objects. In the second chapter me shadied the phersmanse of worshipping other than God with the precepts of hearenly religions. We also toreh up on the malttem of divinigremtion of those other than bod as friend helper and creatur which is prompted bye wrong appeals stemming from mankind's needs as refuge invohation assistance seching reliance on others and seching intermedition. These wrong acts are identified in the high of Quranic verses it is emptasized that the only power that would provide forman with all sorts of provisions and satisfy his needs is the Creator Almighty. In the third chapter, I examine the psycho-social camses that lead mankind to look for Gods other than Allah; as a result I find that the primary couses of idolatry are ignorance, considering the Creator to be too for from worldy affairs fand of many and power as well as fand of ambition and desirey.
Keywords: İslam