Alışveriş davranışlarında erkek kimliği: otomobil satın alma davranışı üzerine bir alan çalışması - Kılıç, Mine (My University, 2002)
Pazarlama teorisi kapsamındaki satın alma davranışlarına ilişkin çalışma ve araştırmalar üretim sürecinde yer alan birimler için yaşamsal önem taşıyan karar mekanizmalarını etkileyen başat araştırma-geliştirme etmenleri arasındadır. Endüstriyel üretim pazarında ve özellikle de 20. yüzyılın ikinci çeyreğinden itibaren otomobil sektörü öne çıkmış ve süreğen bir biçimde temel önemdeki ticari ürünler arasındaki yerini korumuştur. Her ne kadar otomobil satın alma davranışına ilişkin dünyada ve bir ölçüye kadar Türkiye'de çok sayıda araştırma yapılmışsa da, cinsiyet ile otomobil davranışı arasında tanımlanabilecek olası ilişkilere değgin araştırmaların sayısı sınırlıdır. Bu çalışmada, pazarlama teorisi kapsamında otomobil satın alma davranışında bulunan erkek tüketicinin söz konusu süreçteki rolü ve yerine ilişkin temel çalışmalara/ tanımlara ve kavramlara değinilmekte ve konuyla ilgili Türkiye'de gerçekleştirilen bir alan çalışmasının sonuçları var olan veriler ve bilgiler ile karşılaştırılmaya çalışılmaktadır. Name and Surname: Mine Kılıç Field: Management Programme: Production Management and Marketing Supervisor: Assistant Professor Aynur Topkara Uslu Degree Awarded and Date: Master - October 2002 Automobile Buying Behaviour, Purchase Behaviour and Men

MEN IN PURCHASE BEHAVIOURS. A FIELD RESEARCH ON AUTOMOBILE BUYING BEHAVIOUR The works and researches regarding marketing theory and purchase behaviours are among the most general research and development factors that are of vital importance for units that take part in production processes which directly affect decision mechanisms. Among various production processes, has the automotive sector acquired an important place within the industrial production market especially from the second quarter of the twentieth century on. In spite of the fact that there have been many researches and studies regarding autnobile buying behaviour all over the world - and in Turkey to some extent -, the number of studies and researches that take a look at the possible correlation between masculinity and automobile buying behaviour were prepared in a limited number so far. In this study the role and place of masculine consumers' within the process of automobile buying with respect to mainstream management theories is attempted to be uncovered within a field study realised in Turkey after and compared to a literature review regarding the subject.
Keywords: Genel yönetim; Üretim Yönetimi