Organizasyonlarda güvenin çalışanın iş tatminindeki rolü ve önemi: bankacılık sektöründe bir uygulama - Güneşer, Ayşe Begüm (My University, 2002)
Günümüz koşullarının bir organizasyon için gerekli kıldığı en önemli unsurlardan biri yenilikçi yaklaşımlarla sahip olduğu kaynakları verimli bir şekilde kullanabilmesi ve böylelikle rekabetçi ortamda önemli avantajlar elde edebilmesidir.Önemli bir sermaye olarak görülen güven de bu avantajları sağlayabilecek bir kaynaktır. Organizasyonların karşı karşıya kaldıkları yenilikler onları daha düz ve daha esnek yapılar kurmaya itmiştir.Çalışanlar arasında işbirliğinin sağlanması, yukarıdan aşağıya hiyerarşinin kaldırılması, iletişimin kanallarının açık tutulması, takım ruhunun geliştirilmesi, iş yöntemlerinin yeniden düzenlenmesi, çalışanların bilgi ve yeteneklerinin geliştirilmesine önem verilmesi, çalışanların ihtiyaçlarının ve beklentilerinin karşılanması organizasyonların bu bağlamda yapması gereken yeniliklerdir.Böyle bir yapı içerisinde güven olgusu kilit bir faktör olmaktadır.Bireyler organizasyonlarına, yönetime, üstlerine va çalışma arkadaşlarına güven duyduklarında bu tür yenilikleri daha kolay kabul etmekte ve benimsemektedir.Bireylerin güven duydukları bir organizasyonda çalışmaları onların mutluluk ve huzurlarını etkileyebileceği gibi iş tatminlerinde de bir etkiye sahip olabilecektir. Bu çalışmada da örgütsel güvenin çalışanların iş tatminindeki rolü ve önemi incelenmektedir.Çalışmada güven kavramı tanımlanarak, güvenenin ve güvenilenin özellikleri netleştirilmeye ve örgütsel güvenin organizasyonlarda ne gibi bir öneme sahip olduğu, hangi sonuçları doğurduğu incelenmeye çalışılmaktadır.Güvenin yarattığı önemli sonuçlardan biri olan iş tatmini üzerinde durulmakta ve güvenin iş tatmininde nasıl bir etkisi olduğu tespit edilmeye çalışılmaktadır.Bu araştırmayla ilgili olarak bankacılık sektöründe ankete dayalı bir uygulama yapılmıştır.Uygulamada çalışanların iş tatminini ölçmek için Minnesota Tatmin Ölçeği (MSQ), çalışanların örgütsel güvenlerini ölçmek için ise Daboval, Comish, Swindle ve Gaster'ın güven envanteri kullanılmıştır. Today's business environment makes organizations use their resources productively with innovative approaches and thus get important advantages in the competitive market-place.Trust which is seen as an important capital, is a source that can provide these advantages. The innovations facing organizations make them build more flatter and more flexible organizational structures.Ensuring cooperation among employees, moving vertical hierarchy away, keeping communication channels open, developing team spirit in the organization, redesigning business processes, giving importance to improve employee's knowledge and skills, meeting employee's needs and expectationsare some of the innovations that organizations must do.At this point, trust fact is a key factor in this structure.When individuals trust their organizations, management, superiors and coleagues, they can accept and adopt these innovations more easily.Individuals, working in a organization with a high trust culture, can be more peaceful and happy.This can also affect their job satisfaction level as well. In this study, the role and the importance of organizational trust in employee's job satisfaction is examined.Defining trust concept and the characteristics of the trustor and the trustee, how the organizational trust has an importance in organizations and what kinds of results organizational trust has are tried to examine.Since job satisfaction is one of the results that organizationl trust causes in organizations, the role of trust in employee's job satisfaction is tried to determine.A practice which is based on a questionnaire is done in banking sector related to this research.In this practice, Minnesota Satisfaction Scale is used to measure employee's job satisfaction and Daboval, Comish, Swindle and Gaster's trust inventory is used to determine employee's organizational trust.
Keywords: Örgütsel Yönetim