Investors in people (İnsana yatırım standardı) çerçevesinde uygulanan insan kaynakları sistemlerinin çalışanların iş tatminine etkisi - Yiğit, Barış (My University, 2010)
nsana Yatırım Standardı, İş Tatmini Tüm dünyada artan rekabet karşısında Stratejik insan Kaynakları Yönetimi önem kazanmaya başlamıştır. İşletmeler globalleşme ve bunun getirdiği rekabet olgusu karşısında daha stratejik düşünmeye, stratejik planlamaya ve stratejik karar almaya eskisinden daha fazla önem verir olmuşlardır. Stratejik insan kaynakları yönetimi, bir işletmenin gelecekte varmak istediği hedefleri ve bu hedefe ulaşmak için insan kaynağını etkin bir şekilde geliştirmeyi gösteren süreci analiz eder. Bu aşamada Investors in People (İnsana Yatırım) standardı, çalışanların eğitilmesi, sürekli gelişim ve bilgi-becerilerinin arttırılması yoluyla, işletmelerin hedeflerine ulaşmalarını sağlamak üzere geliştirilmiş uluslararası ilk ve tek insan kaynağı standardıdır. Bir işletmenin amaçlarına ulaşabilmesi için etkili insan kaynakları stratejileri geliştirmesini, bunların planlanmasını, uygulanmasını ve kontrolünü ifade eder. Artan rekabet karşısında işletmelerin en önemli gücü insan kaynağıdır. İşinde tatmin olan birey daha verimli ve üretken olmaktadır. İşinde tatmin olarak şirketine bağlı ve memnuniyet düzeyi üst seviyelerde olan çalışanlara sahip bir işletme rekabet ortamında ulaşmak istediği hedeflere daha kolay ulaşabilir ve rekabetçi ortamda avantaj sağlar. Investors in People (insana yatırım) standardı çerçevesinde uygulanan insan kaynaklarının iş tatminine etkisi adlı çalışmada insan kaynakları yatırım kalite belgesine sahip firmaların uygulamış oldukları insana yatırım odaklı uygulamaların çalışanların iş tatmini ve memnuniyet düzeyleri üzerindeki etkisine dair bir araştırma yapılmıştır. Örnek olay çalışması insana yatırım standardına sahip bir firmada insan kaynakları sistemleri incelenerek yapılmıştır. Yapılan çalışmanın sonunda insan kaynakları sistemlerini insana yatırım odaklı kuran firmalarda çalışanların iş tatmin düzeyleri ve memnuniyet düzeylerinin üst seviyede olduğu gözlemlenmiştir.

Investors in People, Job Satisfaction Strategic Human Resources Management is becoming increasingly significant with the competition growing across the world. Enterprises attach importance to strategic thinking, strategic planning and strategic decision-making more than ever due to globalization and the competition phenomenon accompanied by it. Strategic Human Resources Management analyzes the future objectives of an enterprise as well as the process of efficient development of human resources to achieve those objectives. In this context, Investors in People is the first and only international human resource standard developed to help enterprises achieve their goals through provision of training to employees, continuous improvement and increase of their knowledge-skills. It prescribes that an enterprise must develop, plan, implement and control efficient human resources strategies to reach such objectives. The most important power of enterprises in the face of the increasing competition is human resource. An individual satisfied with his/ her work becomes more productive and efficient. An enterprise with employees who are loyal to their workplace and whose level of satisfaction is high may reach its objective more easily and gains advantage in competitive environment. In my study titled effect of human resources implemented under Investors in People standard on business satisfaction, I discussed the effects of practices with focus on Investors in People in enterprises holding human resources investment quality certificate on business satisfaction and level of satisfaction. Field survey was conducted to include in an enterprise holding that has Investors in People Standard. As a result of survey conducted, I observed that business satisfaction level of employees working in enterprises which establish their human resources systems on Investors in People is at a very high level.
Keywords: Çalışma Psikolojisi; İnsan Kaynakları Yönetimi; İnsana Yatırım Standardı; İş Tatmini