Endüstri meslek liselerinde çalışanların müfettişlerden beklentileri ve bunları gerçekleşilme düzeyi - Sığırcı, Mehmet (My University, 1999)
Bu araştırmada, Endüstri Meslek Lisesi'nde çalışan yönetici ve öğretmenlerin müfettişlerden beklentilerini ve bunların gerçekleştirilme düzeyinin belirlenmesine çalışılmıştır. Araştırmada yönetici ve öğretmenlerin demografik özelliklerini belirlemek, beklentilerinin uygulamadaki hali ile nasıl olması gerektiğini incelemek için bir anket geliştirilmiş ve bu anket araştırmanın temelini oluşturmuştur. Anket beşli Likert Ölçeği'ne göre hazırlanmıştır. Bu ölçekle uygulamadaki hali ile; kesinlikle yeterli, yeterli, kararsızım, yetersiz. Nasıl olması gerektiği hali ile; kesinlikle bekliyorum, bekliyorum, kararsızım, beklemiyorum, kesinlikle beklemiyorum. Sorularına verilen cevaplarla hazırlanmıştır. Cinsiyet, branş, kıdem, okuldaki görev, geçirilen teftiş sayısı, teftişin yararları hakkındaki düşünceler karşılaştırılmıştır. İstatistik çözümlemelerde anlamlı bulunan ( P< 0,005 ) sonuçlar tablolarda gösterilmiş ve değerlendirilmiştir. Anlamlı farklılık gözlenmeyen gruplar ise tezde gösterilmemiştir. Araştırmanın teorik kaynağı ise ilgili kaynaklardan sağlanmıştır. Araştırma Adana il merkezinde bulunan Erkek Teknik Genel Müdürlüğü'ne bağlı 10 Endüstri Meslek Lisesi'nden 8'i ile sınırlı tutulmuştur. Araştırmada yöneticilerin, müfettişlerin değerlendirmelerine ilişkin düzeye göre dağılımları, çoğunluğunun kararsız, yöneticilerin müfettiş davranışlarının nasıl olacağına ilişkin düzeye göre dağılımının çoğunluğunun kesinlikle beklediklerini, öğretmenlerin müfettişleri değerlendirmesine ilişkin düzeye göre dağılımları çoğunluğunun yetersiz olduklarını, öğretmenlerin müfettiş davranışlarının nasıl olacağına ilişkin düzeye göre dağılımları, çoğunluğunun kesinlikle beklediklerini ortaya çıkarmıştır. Teftişin, yönetici ve öğretmenlerin beklentilerini gerçekleştirmediği görülmüş, beklentilerin gerçekleştirilmesi için öneriler geliştirilmiştir.

In this investigation, in Endüstri Meslek Lisesi who worked as a director and teachers that expected from inspectors and it determine of level work. In investigation to determine demografic pecularity of director and teachers, the pool was developed for how must be it in expected practice and this pool constitue of investigation. This pool was prepared according to five Likert Ölçeği. This pool is, definetly enaugh, enaugh, I'm undecided, and not enaugh. How is it as for, I'm waiting definetly, I'm waiting, I'm undecided, I'm not waiting, I'm not waiting definetly. It was prepared answer these questions. It was compared thinking about sexuality, branch, seniority, duity in school, inspection number and use of inspection. In statistic analysis, there are found meaningful results showed and estimated in table ( P< 0,005 ). If there are no difference in group, it was not showed in thesis. Theoritical of investigation was provided about relivent resources. The investigation conjucts to Erkek Teknik Genel Müdürlüğü and from ten Endüstri Meslek Lisesi to eight in centre of Adana. The investigation showed that estimate of inspectors about their level of dispersion, majority undecided, how are their behaviour so they are waiting definetly and the inspector estimates to teachers, and the majority are not enaugh, how do behaviours of inspectors and the majority are waiting definetly. The inspection showed that director and teachers expect not come true and the suggestions devoloped for expects come true.
Keywords: ÖĞRETMENLER,MESLEK LİSELERİ