Arşiv, arşiv sergileri ve kamu algısı - İlcek, Helin (My University, 2019)
Tüm arşiv teorileri, arşivin ve arşiv malzemesinin tek bir gerçekliğe dayanarak tarih araştırmaları açısından nesnelliği sağladığını desteklemektedir. Yapılan çalışmalar ve bilimsel yayınlar genellikle arşivin düzenlenen ve düzenlenmesi gereken şeylerden teşekkül olduğu üzerinde durmaktadır. Bu çalışma, arşivin bir ‘yapılandırma’ süreci olduğunu kabul edip, daha çok arşiv algısının ve arşiv malzemesinin disiplinler arası boyutlarına dikkat çekerek, kamu algısını değiştirecek nitelikte olduğunu değerlendirmektedir. Bu değerlendirmeyi yaparken Türkiye'deki ve dünyadaki arşiv sergilerini, sergilerde kullanılan arşiv malzemelerini, sergi süreçlerini ve sergilerin kamu algısı üzerindeki etkilerine bakılmaktadır. Sabahattin Ali sergileri kamu algısı üzerinde oldukça önemli bir değişikliğe yol açtığı için bu çalışmanın odağında yer almaktadır. Sergilerde kullanılan en önemli arşiv malzemesi olan ve neredeyse tamamı Sabahattin Ali tarafından çekilen ‘fotoğraf/ lar’ın etkisi üzerinde de değerlendirmeler bulunmaktadır.

All archive theory approves that archive and archival materials ensure the objectivity for historical researchs on the basis of one actualness. Researches and scientific papers generally dwell on the idea that archive is formed of things that is organised and has to organised. This study accept that archive is a ‘refiguration’ process, and evaluates that archive is such as to change the public perception by remarking the interdisciplinary dimensions of archival perception and archival materials. Archival exhibitions in Turkey and in the world, archival materials used, processes of exhibitions, and impacts of these exhibitions on public perception are inspected for this study. Sabahattin Ali exhibitions are the focus of this study since they lead to an important change on public perception. In this study, there are also evaluations on the ‘photographs’ that are mostly used for exhibitions and most of which belongs to Sabahattin Ali himself.
Keywords: archival exhibitions; archival material; arşiv; arşiv sergileri; arşivsel malzeme; kamu algısı; private archives; public perception; Sabahattin Ali; şahıs arşivleri archive