Perceived political considerations in performance appraisal and application - Sertgöz, Selin (My University, 2006)
Bu araştırma çalışanların, politik unsurların şirketlerde uygulanan performans değerlendirmeyi etkileyip etkilemediği yönündeki algısını ölçmeye yöneliktir. Performans değerlendirme sadece yöneticiler tarafından (yukardan aşağı) yürütülebileceği gibi çalışanların üstlerini (aşağıdan yukarı), ya da hem üstün astı, hem astın üstü, hem de aynı seviyedeki çalışanların birbirlerini değerlendirdikleri varyasyonlarda da olabilmektedir. Kurumsal politik davranışlar (diğer bir değişle entrikalar) kurum içinde avantaj ya da çıkar sağlamak en önemlisi güç elde etmek amacıyla yapılan davranışlar olarak belirtilebilir. Politik davranmanın sebeplerinden biri kurumsal kararları etkilemektir (Prasad, 1993). Bu araştırmada yukarıda belirtilen kurumsal politik davranış biçiminin performans değerlendirme sürecindeki kararlar üzerinde bir etkisinin olup olmadığı yönündeki çalışan algısı ölçülmüştür. Örneklem grubu olarak perakendecilik sektörünün önde gelen mağaza zincirlerinden 114 çalışan kullanılmıştır. Kendilerine araştırmanın amacını ölçmeye yönelik olarak Tziner ve arkadaşları (1996) tarafından geliştirilen “The Questionnaire of Political Considerations in Performance Appraisal” anketi (Performans Değerlendirmesinde Politik Unsurlar Anketi) kullanılmıştır. Araştırmanın iki hipotezi vardır. Birinci hipotezde, performansı değerlendirilenlerin (çalışanlar) algılarının politik unsurların performans değerlendirmeyi etkilediği yönünde olacağı, ancak performanı değerlendirenlerin (yöneticilerin) algılarının tam ters yönde olacağı ileri sürülmüştür. İkinci hipotezde de iki grup arasındaki bu algı farkının istatistiksel olarak anlamlı bir farklılığa sahip olacağı ileri sürülmüştür. Yapılan İstatistiksel analizler sonucundaysa her iki hipotez de desteklenmemiştir.

The objective of this study is to measure the perception of the employees about the effect of political consideration in performance appraisal. Performance appraisal has different variations which can be conducted only by manager (up to down) or both by managers and employees (down to up) or both by managers, employees and colleague (same level). Organizational politics was perceived as self-serving behavior by employees to achieve self-interests, advantages, and benefits at the expense of others and sometimes contrary to the interests of the entire organization or work unit. One of the reasons of politicking is to influence decisions, (Prasad, 1993). The perception of the employees about the effect of political consideration in performance appraisal is explored in this study. Sample group is chosen from one of the bigest chain of stores’s at retailing sector. 114 employees were participated to the survey. “The Questionnaire of Political Considerations in Performance Appraisal” developed by Tziner et.al (1996) is applied to the sample. The study has two hypotheses. First hypothesis claims that while the appraises (subordinates/ non-managers) will perceive that political considerations effect performance appraisal, the appraisers (managers) will perceive visa versa. Second hypothesis claims that there will be statistically significant difference between the perception of the appraisers (managers) and appraises (subordinates/ non-managers), about the effect of political considerations in performance appraisal. After analyzing the results with the statistical methods, both the two hypothesis were not supported.
Keywords: Performans Değerlendirme_Çalışanlar; Politika