Salgıb hastalık döneminde alınan tadbirlerin fıkhi analizi - KAAN, ENVER OSMAN (My University, 2020)
Salgın hastalıklar tarih boyunca insanlığın en büyük imtihanlarından olmuştur. İnsanlık, diğer afetlerde olduğu gibi salgın hastalıklarda da çok bedel ödemiştir. Bununla birlikte, salgın hastalıkların diğerlerinden farkı ne zaman başlayacağının, ne zaman sonlanacağının ve nasıl bir zarara sebebiyet vereceğinin önceden tahmin edilememesidir. Günümüzde salgın hastalıklar ile mücadelede en büyük rolü devletler ve sağlık kurumları üstlenmektedir. Vatandaşların maddi olarak desteklenmesinden, ilaçların temini veya yeni ilaçların geliştirilmesine ve hatta insanların toplandıkları yerlerin kapatılmasına kadar bir dizi tedbirler alınmaktadır. Bu bağlamda alınan tedbirler arasında izolasyon ve karantina, ibadethanelerin kapatılması ve toplu ibadetin yasaklanması İslam fıkhını yakından ilgilendiren konular arasındadır. Bu sebeple makalede salgın hastalıklar ile mücadele bağlamında alınan izolasyon ve karantina, ibadethanelerin kapatılması ve toplu ibadetin yasaklanması konuları fıkıh bağlamında işlenecektir. Hastalığın yayılmasını önlemede bireylere düşen önemli sorumluluklar da vardır. Bu sebeple, bulaştıranın durumu ve ölümü konuları da fıkhî açıdan değerlendirilecektir.

lives have been lost due to epidemic infections. Epidemic diseases differ from others with their unpredictability of times and the harm cause. Today, goverments and health institutions play the main role in fighting epidemic diseases. A range of physical measures from the financial support of citizens to the medical provision or the development of new medicines and even closure of places where people gather, are taken. In this context, isolation and quarantine, the closure of places of worship and the prohibition of collective worship are among the precautions taken and these issues nearly related to Islamic jurisprudence. Therefore, the article will deal with isolation and quarantine, the closure of places of worship and the banning of mass worship in the context of combating contagious diseases. There are also responsibilities to individuals in preventing the spread of the disease. Therefore, the situtation of transmitter and his death will also be evaluated from a point of fiqh view.
The analysis of precautions in fiqh during the period of epidemic
Keywords: Fıkıh; Musibet; Salgın Hastalık; Karantina; İbadet; Islamic Law; Disaster; Contagious Disease; Quarantine; Prayer