Banka bilançosuna kur etkisi : uygulamalı analiz - Duman, Zehra (My University, 2019)
Bu çalışmada temel olarak, banka bilançosunun aktif ve pasif tarafının 2 kalemden oluştuğu varsayılmış, diğer kalemler Ceteris Paribus gereği sabit kabul edilmiştir. İlgili kalemler aktif tarafta ‘Krediler’, pasif tarafta ise ‘Mevduatlardır. Çalışma, döviz kuru değişiminin banka bilançosu kalem ve rasyolarını ne şekilde ve ne yönde etkilediğini göstermeye yönelik yapılmıştır. Çalışmada 2011-2018 yılları incelenmiş, döviz kurunun banka bilançosunu en çok etkilediği 2018 yılı detaylı olarak ele alınmıştır. Çalışma 3 kısımdan oluşmaktadır. İlk bölümde teorik bilgiler yer alırken, ikinci bölüm metodoloji ve hipotezlerden, üçüncü bölüm ise sayısal veri, grafik ve tablolardan oluşmaktadır.Özetle 2018 yılı; taşıdıkları döviz pozisyonu yüksek olmasa da likidite yönetimi gereği bankalar, artan döviz tevdiat hesaplarındaki bakiyenin bir kısmını swap yaparak TL’ye dönüştürmüştür. Bu yolla elde ettiği TL ile de kullandırdığı TL kredilerin fonlamasını gerçekleştirmiştir. Bu dönemde kur etkisi ve genel piyasa koşulları nedeniyle kullandırılan kredilerde Tahsili Gecikmiş Alacaklar ve Yakın İzlemedeki kredilerde artış meydana gelmiştir. Ayrıca takipteki kredilerin artması, bu kredilere ayrılan karşılıkların da artması anlamına gelmektedir. Gerek kredi karşılık artışı gerekse artan swap maliyetleri gelir tablosu tarafında karı azaltıcı etkide bulunmuş, öz kaynakları da olumsuz etkilemiştir. Buna bağlı olarak bankaların uymak zorunda olduğu bazı yasal rasyolar da negatif etkilenmiştir.Çalışmada bir takım hesaplamalar ile kur değişiminin banka bilançosu üzerindeki etkileri gösterilecek ve 3 banka örneği üzerinden somut verilerle desteklenecektir.

In this thesis, it’s supposed that the bank’s balance sheet’s asset and liability parts consist of two items, and the other items has accepted as stable in accordance with Ceteris Paribus. The relative items; in the asset part is ‘Credit’, and in the liability part is ‘Deposit’. This thesis was written for showing the foreing curreny rate changing’s effects on the bank’s balance sheet’s items and the legal ratio of the bank, how and in which way to direct it. In the thesis, the years from 2011 to 2018 were observed. The year 2018 was dealed with in detail because of the bank’s balance sheet was the most effected from the foreign currency rates on it. Thesis is constituted 3 chapters. In the first chapter, theoretical informations are taking part. The second chapter is consist of methodology and hypostesis, and the third one is come into existenced digital data, graphic and charts.In briefly the year 2018; though the banks haven’t have foreign currency position on them highly, as required the management of liquidity, they exchanged the US Dolar to Turkish Lira via currency swap in which some of increasing foreign exchange deposit account amount. With The Turkish Lira which is obtain in this way, they funds their Turkish Lira Credit. In this term, because of the condition of the financial market and the high foreign currency rates, overdue loans and non-performing loans has increased. Also increasing of the non-performing credit means increasing of the legal reserve of this sort of credits. Both increasing reserve for the non-performing credit, and rising cost of currency swap make profit detractive effect on income statement, and negative impact on equity capital. According to all this effects, the banks strain for the some legal ratio which is they have to be obey. In this thesis, it will shown that the changing of foreign currency rate effect on bank’s balance sheet with some calculating and will be examined example of 3 banks with concrete data.
Keywords: Banka Bilançosu; Bankacılık Riskleri; Bankacılık Sistemi; Bankacılık Yasal Rasyolar Balance Sheet of Bank; Bankalar ve bankacılık; Banking System; Banks and banking; Financial statements; Finansal tablolar; Gelir Tablosu; Income Statement; Legal Ratio of Banking System; Risk of Banking System