In-vivo investigation of the protective effects of Turkish traditional medicinal plants on acute inflammation - Hamid, Abdul (My University, 2025)
Amaç: Bu çalışmanın amacı, Sprague Dawley sıçanlarda karragenan ile oluşturulan pençe ödemi modelinde Thymus longicaulis subsp. longicaulis var. subisophyllus (TL) ve Daphne oleoides subsp. oleoides'in (DO), akut enflamasyon üzerindeki farmakolojik özelliklerini araştırmaktır. Elde edilen bilgilerin gelecekteki araştırmalara katkı sunması ve yeni deneylerin planlanmasını sağlaması beklenmektedir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada akut enflamasyon testleri için 30 adet Sprague Dawley sıçan kullanılmıştır. Karragenan, pençe ödemi oluşturmak için uygulanmış ve indometasin ilacı standart ilaç olarak kullanılmıştır. TL ve DO ekstreleri maserasyon tekniği kullanılarak hazırlanmıştır. Hayvanlar, her grupta 6 sıçan bulunacak şekilde beş gruba ayrılmıştır. Ödem gelişiminin hacmi ve süresi pletismometre adı verilen dijital bir cihaz kullanılarak belirlenmiştir. Bulgular: Deneylerden elde edilen sonuçlara bakıldığında, TL ve DO bitki ekstresi akut enflamasyon üzerinde koruyucu bir etki göstermiştir. TL ekstresi standart ilaç indometasin ile karşılaştırıldığında, ödem boyutunda yaklaşık %10’luk bir fark oluştuğu görülmüştür. Sonuç: Testlerden elde edilen verilerin analiz edilmesiyle, TL bitki ekstresi, DO bitki ekstresi ile karşılaştırıldığında akut enflamasyonun korunmasında anlamlı bir etki (p<0.001) bulunmuştur. Bitkilerin farklı kısımlarının çeşitli çözücülerle araştırılması ve spesifik farmakolojik etkilerden sorumlu fitokimyasal bileşiklerin incelenmesi konusunda hala yapılması gereken çalışmalar bulunmaktadır. Bununla birlikte, klinik deneylere sunulmadan önce ekstraktların etki mekanizmasını, dozaj formlarını ve toksisite çalışmasını belirlemek için hayvan modelleriyle birlikte yeni araştırmaların yapılması gerekmektedir.

Objective: The aim of this study was to investigate the pharmacological properties of Thymus longicaulis subsp. longicaulis var. subisophyllus (TL) and Daphne oleoides subsp. oleoides (DO) on acute inflammation in a carrageenan-induced paw edema model in Sprague Dawley rats. It is expected that the information obtained will contribute to future research and enable the planning of new experiments. Materials and Methods: In this study, 30 Sprague Dawley rats were used for acute inflammation tests. Carrageenan was applied to induce paw edema, and indomethacin was used as the standard drug. TL and DO extracts were prepared using the maceration technique. The animals were divided into five groups, each group containing 6 rats. The volume and duration of edema development were determined using a digital device called a plethysmometer. Result: According to the results obtained from the experiments, TL and DO plant extracts showed a protective effect on acute inflammation. When TL extract was compared with the standard drug indomethacin, it was observed that there was a difference of approximately 10% in the size of edema. Conclusion: By analyzing the data obtained from the tests, TL plant extract was found to have a significant effect (p<0.001) in protecting acute inflammation when compared with DO plant extract. There are still studies to be done on investigating different parts of plants with various solvents and examining the phytochemical compounds responsible for specific pharmacological effects. However, new studies with animal models are needed to determine the mechanism of action, dosage forms and toxicity study of the extracts before they can be submitted to clinical trials.
Geleneksel tıbbi bitkilerin akut inflamasyon üzerine etkilerinin in-vivo olarak araştırılması
Keywords: Daphne oleoides; Farmakoloji; inflamasyon; inflammation; Medicinal plants; paw edema; pençe ödemi; Pharmacology; rat; sıçan; Thymus longicaulis; Tıbbi bitkiler; Turkey; Türkiye