Finansal varlık fiyatlama modellerinin zaman serisi ve panel veriyle analizi : Türkiye‟de banka hisse senetleri üzerine uygulama - Sarılı, Selin (My University, 2014)
FİNANSAL VARLIK FİYATLAMA MODELLERİNİN ZAMAN SERİSİ VE PANEL VERİYLE ANALİZİ: TÜRKİYE’DE BANKA HİSSE SENETLERİ ÜZERİNE UYGULAMA Yatırımcıların yatırım kararlarında göz önünde bulundurması gereken unsurlardan en önemlisi risk faktörüdür. Risk ve getiri arasındaki pozitif korelasyon, yatırım tercihlerinde belirleyici bir rolü vardır. Finansal Varlıkları Fiyatlama Modeli ve Arbitraj Fiyatlama Modeli, finansal varlıkların risk ve getiri arasındaki ilişkileri açıklamak için kullanılan modellerdir. Tezde finansal varlık fiyatlama modellerinin performanslarının Türkiye’de halka açık bankaların hisse senetleriyle modellenerek karşılaştırılması amaçlanmıştır. Çalışmada öncelikle risk ve getiri gibi temel kavramlara yer verildikten sonra, portföy yönetimi ve portföy teorileri anlatılmıştır.Sonrasında ise çalışmanın temelini oluşturan finansal varlık fiyatlama modelleri, varsayımları ve alternatif formları üzerinde durulmuştur. Çalışmanın amacı Türkiye’de finansal varlık fiyatlama modeli ve arbitraj fiyatlama modelinin çalışıp çalışmadığının test edilmesi ve aynı zamanda bu modellerin performanslarının karşılaştırılmasıdır. Çalışmanın uygulama bölümünde Finansal Varlıkları Fiyatlama Modeli ile birlikte Arbitraj Fiyatlama Modeli hem zaman serisi verisi kullanılarak, hem de panel veriler kullanılarak analiz edilmiş ve tahmin sonuçları karşılaştırılmıştır. Bununla birlikte, Finansal Varlıkları Fiyatlama Modeliyle birlikte bankacılık hisse senetlerinin beklenen getirileri tahmin edilmiştir. getiri, risk, finansal varlık fiyatlama, arbitraj fiyatlama

ANALYSIS OF ASSET PRICING MODELS WITH TIME SERIES AND PANEL DATA: PRACTICE ON BANK SHARES IN TURKEY Investors, the most important of the factors to take into consideration in investment decisions, is the risk factor. The positive correlation between risk and return, is a determining factor in their choice of investments. Financial Asset Pricing Model and the Arbitrage Pricing Models are used to describe the relationship between risk and return of financial assets. In this thesis it’s aimed to compare the performance of financial asset pricing models in Turkey, modeled with publicly traded banking stocks. In the first place, after giving the fundamental concepts such as risk and return, portfolio management and portfolio theory is described. After that, forms the basis of the study, financial asset pricing models, assumptions and alternative forms are emphasized. The purpose of the study, to test if financial asset pricing model and arbitrage pricing model work in Turkey and also to compare the performance of this models. In the empirical section of the study along with Financial Asset Pricing Model and Arbitrage Pricing Model using time series data, as well as using panel data estimation results were analyzed and compared. Nevertheless Financial Asset Pricing Model with the expected returns of banking stocks were estimated.
Keywords: Bankalar ve bankacılık; Hisse senetleri; Risk değerlendirme; Türkiye