Hemşire ve hekimlerin izolasyon önlemlerine uyumu - Tayran, Nurgül (My University, 2010)
Hemşire ve hekimlerin izolasyon önlemlerine uyumunu değerlendirmeyi amaçlayan araştırmanın örneklemini; İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi’nde görev yapan toplam 430 hemşire ve hekim oluşturdu. Verilerin toplanmasında; sosyo-demografik, enfeksiyon ve izolasyonla ilgili sorulardan oluşan bir anket ve geçerlilik ve güvenirliliği çalışılan “İzolasyon Önlemlerine Uyum Ölçeği” kullanıldı. Hemşirelerin yaş ortalaması 33, hekimlerin 39’du. Hemşirelerin yarıya yakını lisans ve lisansüstü öğrenime sahipti, hekimlerin yarısından fazlası tıpta uzmandı. Katılımcıların çoğunun, bölüme ait enfeksiyonu hızını bilmediği; en fazla temas izolasyonu uyguladığı; hemşirelerin, enfeksiyon ve izolasyon konusunda hekimlere göre daha fazla eğitim aldığı; en fazla malzeme eksikliği konusunda sorun yaşandığı belirlendi. Hemşirelerin izolasyon önlemlerine uyum puanı hekimlerden yüksekti ve katılımcılara göre de izolasyon önlemlerine en iyi uyum gösteren gruptu. Mesleği severek yapan, mesleki gelişimini yeterli bulan, lisansüstü eğitime sahip, yönetici olarak çalışan hemşirelerin; tıpta uzman, mesleği severek yapan, çalışma koşullarından memnun, biriminin enfeksiyon hızını bilen, bilimsel etkinliklere katılan ve kadın hekimlerin izolasyon önlemlerine uyumu daha yüksekti. Enfeksiyon kontrol komitesi ile iletişim kurma, önlük kullanma, izolasyon uygulanacak hastanın kabulü ve talimatlarla ilgili sorun yaşamayan hemşirelerin; el yıkama, el ovalama, eldiven kullanımı, sterilizasyon-dezenfeksiyon, izole hastanın transportu, hemşirenin ve hekimin izolasyon önlemlerini uygulaması konusunda sorun yaşamayan hekimlerin uyum puanları yüksek bulundu. Sonuç olarak; kurumsal faktörlerin, mesleki gelişim ve eğitim faaliyetlerinin sağlık profesyonellerinin izolasyon önlemlerine uyumunu arttırmada etkili olduğu belirlendi. Enfeksiyon kontrol uygulamaları ve eğitimlerin etkin olması için; sağlık profesyonelleri ve yöneticilerin, enfeksiyon kontrol komitesi ile işbirliği içinde çalışması önerilmektedir. Hemşire, hekim, izolasyon önlemlerine uyum

The Compliance of Nurses and Physicians with the Isolation Precautions The study was performed with 430 health care workers including nurses and physicians in Istanbul University Cerrahpasa Medical Faculty Hospital to evaluate their compliance with isolation precautions. The data was collected with a questionnaire consisted of demographic, infection and isolation and “The Isolation Precautions Compliance Scale” which validity and reliability was worked. The nurses’ mean age was 33, the physicians’ mean age was 39. Nearly half of the nurses had bachelor and master’s and doctorate’s degree; and most of the physicians were medical specialists. This study established that most of the participants didn’t know their infection rates; comply contact isolation; bothered from lack of equipment and that nurses’ education was advanced from physicians’ about infection and isolations. Nurses’ compliance with isolation precautions found better than physicians’ and participants. The compliance rate was higher for nurses who work willingly, accept their degree of devolopment, have masters’ and doctorate’s degree, were directors; than physicians who were specialists, woman and satisfied of business, work willingly, know their infection rates and follow academic activities. The compliance rate was higher for nurses whose relation with infection control commitee were better, who worn gown, didn’t bother than accepting isolated patients and instructions; physicians who hadn’t problem about hand washing, rubbing, using glove, sterilization-disinfection, transporting isolated patients, health care workers’ practices with isolation precautions. In conclusion, institutional factors, occupational development and educational activities are effective to augment health care professionals’ compliance with isolation precautions. It’s purposed that health care professionals and directors must work in relation with infection control commitee in order to infection precaution instructions and educational activity is effective. Key Words: compliance with infection precautions, nurse, physician
Keywords: Hasta Güvenliği; Hasta Sağlığı; HEmşirelik; İzolasyon