Bisiklet Hırsızları ve Umut’un Gerçekçiliği - Ulu, Sezer Selçuk (My University, 2023)
Bisiklet Hırsızları ve Umut’un Gerçekçiliği çalışmasının amacı, gerçekçi sinemanın ulusal ve uluslararası çapta iki örneği ve başyapıtı olan iki filmin üzerinden gerçekçilik incelemesi yapmaktır. Çalışmaya İtalyan yeni gerçekçilik ve Türk toplumsal gerçekçilik incelenerek başlanmış ve İtalyan yeni gerçekçilik akımının öncülerinden olan Vittorio De Sica’nın 1948 yapımı Bisiklet Hırsızları ve Türkiye’de gerçekçi sinemanın en önemli örneklerinden Yılmaz Güney’in 1970 yapımı Umut filmleri seçilmiştir. Bu iki filmin benzerliklerini, farklılıklarını incelemek ve bu filmler ışığında iki ülkenin sinema alanındaki gerçekçilik yaklaşımlarını ortaya koymak amaçlanmaktadır. Bu çalışmada İtalya Roma’da ve Adana’da fotografik çekimler yapılarak iki filme ilişkin görsel belgeler elde edilmiştir.

The aim of the study Bicycle Thieves and Hope's Realism is to examine realism through two films that are masterpieces and national and international examples of realistic cinema. The study started by examining Italian neorealism and Turkish social realism, and the 1948 film Bicycle Thieves by Vittorio De Sica, one of the pioneers of the Italian neorealism movement, and the 1970 film Hope by Yılmaz Güney, one of the most important examples of realistic cinema in Turkey, were selected. It is aimed to examine the similarities and differences of these two films and to reveal the realism approaches of the two countries in the field of cinema in the light of these films. In this study, visual documents related to the two films were obtained by making photographic shots in Rome/ Italy and Adana/ Turkey.
Keywords: Bicycle Thieves; Bisiklet Hırsızları; De Sica, Vittorio, 1901-1974; Gerçekçilik; Gerçekçilik, Sinemada; Güney, Yılmaz, 1937-1984; Italian Cinema; Italian Neorealism; Italy; İtalya; İtalyan Sineması; Motion Pictures; Realism; Realism in motion pictures; Sinema; Turkey; Turkish Cinema; Türk Sineması; Türkiye; Umut; Vittorio De Sica; Yeni Gerçekçilik; Yılmaz Güney; Yilmaz Guney