Accounting for changing prices: The Turkish experience - Aydın, Deniz (My University, 2005)
Ülkemizde uzun yıllar enflasyonla birlikte yaşanılmış ancak enflasyonun mali tablolar üzerindeki etkilerini giderici kalıcı bir çözüm getirilememiştir.Vergi Usül Kanunu, Gelir Vergisi Kanunu ve Kurumlar Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında 5024 No'lu Kanun'un kabul edilmesiyle ülkemizde tam teşekküllü bir enflasyon muhasebesi uygulamasına geçilmiştir.Bu kanun itibariyle, bilanço esasına göre defter tutan şirketler 31.12.2003 tarihli bilançolarını düzeltmeye tabi tutmuşlardır. 2004 yılının ikinci , üçüncü ve dördüncü çeyreğinde enflasyon düzeltmesi yapılmış, 2005 yılının ilk çeyreğinde enflasyon düzeltmesi yapılmasının gerekli şartları gerçekleşmediğinden uygulama son bulmuştur. Kısa süreli uygulanan enflasyon muhasebesine geçişte birtakım sorunlar yaşanmış, uygulmaya enflasyonun düşmeye başladığı bir dönemde geçilmiş olması eleştiri konusu olmuştur.Bu çalışmanın amacı da yaşanan sorunları ortaya çıkarmak ve uygulama hakkında bazı eleştirilerde bulunmaktır.Bunu yaparken İstanbul Sanayi Odası İlk 500 sıralaması içinde yer alan SPK'ya tabi şirketler arasında bir araştırma yapılmıştır.

Although Turkey suffered from inflation for a long time, a complete inflation accounting model that removes the distortion of inflation on financial statements has not been introduced. With Law 5024, Ministry of Finance enabled inflation adjustment fully for the first time. In this respect, income and corporate tax payers that report under accrual accounting system began to restate their balance sheets as of 31.12.2003. Inflation accounting was implemented in the second, third and fourth quarters of 2004. The inflation rate in the first quarter of 2005 did not satisfy the required percentage so inflation accounting has been suspended. The members of accounting profession criticized the timing of Law 5024 as it was introduced when the inflation began to fall rapidly. Another critique related to this law was the problems encountered during its implementation. This study aims to put forward the problematical issues concerning the short-lived inflation accounting practice in our country with the help of a survey conducted among the firms that are included in the Istanbul Chamber of Industry (ISO) 500 Largest Firms List.
Keywords: Enflasyon; Mali Tablolar