Küçük ve orta büyüklükteki işletmelerde elektronik ticaret önündeki engeller ve çözüm önerileri - Yarıcı, Mahmut (My University, 2008)
Son yıllarda bilişim teknolojisinin gelişmesiyle internet ülkemizde ve dünyada hızla yayılmış, tüm alanlarda kullanılmaya başlanmıştır. Elektronik ticaret internetin kullanıldığı en önemli alanlardan biridir. Elektronik ticaret küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin (KOBİ) rakiplerinin önüne geçebilmeleri için önemli fırsatlar sunmaktadır. Fakat ülkemizde KOBİ’lerde elektronik ticaret uygulamaları bazı engeller nedeniyle istenilen seviyeye ulaşamamıştır. Yapılan bu çalışmada KOBİ’lerde elektronik ticaret yapamama / geliştirememe nedenleri, makro (ülkesel) ve mikro (işletmesel) bazda incelenmiş, bu engellere yönelik olarak çeşitli çözüm önerileri ortaya konmuştur. Ele alınan problemler teknik, finansal, hukuki ve sosyal olmak üzere dört ana başlık altında toplanmıştır. Genel olarak bakıldığında sosyal ve hukuki problemlerin ana problemler, finansal ve teknik problemlerin daha geri planda olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ortaya konan çözüm önerilerine bakıldığında ise, konu ile ilgili olarak KOBİ’lerin ve tüketicilerin bilgilendirilmesi, KOBİ’lere yönelik eğitim programlarının düzenlenmesi, yasal ve teknik altyapı boşluklarının tamamlanması, KOBİ’lere konu ile ilgili finansal teşviklerin sağlanması gerekliliği ortaya çıkmıştır. Sonuç olarak, sözkonusu problemlerin üzerine gidilerek, elektronik ticaretin KOBİ’lere ve ülkemize daha fazla katkı oluşturması sağlanabilir.

THE BARRIERS OF ELECTRONIC COMMERCE IN SMALL AND MEDIUM ENTERPRISES AND SOLUTION OFFERS In the recent years, internet has been spread rapidly both in Turkey and world wide and internet has started to be used all the areas supported by development information technologies. Electronic commerce is one of the fundamental area which the internet is used. Electronic commerce supply opportunities to small and medium enterprises (SMEs) for being one step forward from their rivals. However, electronic commerce applications in SMEs, has not reached expected level due to some difficulties in our country. This paper examines the reasons of not e-commercing or developing in both macro (in Turkey) and micro (in Turkey’s SMEs) basis and offers kinds of solutions to these difficulties in SMEs. These difficulties have been collected in four main titles; technical, financial, legal and social. When we analyse it deeply, it is found out that, social and legal problems were main problems, however technical and financial problems were one step behind than the problems that had mentioned above. The task it is necessary that SMEs and consumers must be informed about electronic commerce, the training programmes must be organized, the legal and technical infrastructure inadequacies must be completed, and finansal subsidies must be provides to SMEs. Consequently, if the problems that mentioned above are all the solved, the electronic commerce would provide ecenomical value to SMEs and to our country.
Keywords: Elektronik Ticaret; Küçük İşletmeler