Türk boğazları gemi trafik yönetim ve bilgi sisteminin incelenmesi - Tarhan, Saltuk (My University, 2003)
Gemi Trafik Hizmetleri, zorluklarla karşılaşan gemilerin gereksinim duyduğu bilgileri karşılamak üzere VHF yardımıyla navigasyon bilgileri aktarımı ile başlamıştır. VTS'in gelişmesi, elektroniğin gelişmesiyle paraleldir. Ana bileşenler kesintisiz güç kaynağı, bilgisayar ağı, radyo link ağı ve radar ağıdır. Bu esas unsurlardaki gelişme devam ettiği sürece VTS'in de gelişiminin devam edeceği açıktır. Günümüzde büyük gelişme kaydeden data transfer teknolojisi sayesinde, bir sahil devletinin değişik bölgelerdeki VTS sistemlerinin birbirine Elektronik Veri İletişimi ile bağlanması şeklinde tanımlanabilecek ve sahilde konumlanmış (interaktif) trafik ve yönetim bilgi hizmetlerinin bütünü olan Gemi Trafik Yönetimi ve Bilgi Hizmetleri kavramı doğmuştur. İstanbul ve Çanakkale Boğazları'nda kurulan bileşik Gemi Trafik Yönetim ve Bilgi Sistemi, deniz ile ilgili ortam bilgilerini ve boğazlarda seyreden gemi trafiği ile ilgili bilgileri toplayarak işlemekte ve dağıtmaktadır. Sistem, gemicilere çarpışmaları, vurmaları ve karaya oturmaları engellemeleri için gerekli bilgileri sağlamaktadır. Sistemin ana bileşenleri şunlardır: Gemi Trafik Kontrol Merkezleri, İstanbul ve Çanakkale bölgelerinde birer tane, 13 tane insansız Trafik Gözetleme İstasyonu, 2 dGPS Referans İstasyonu, 50 tane dGPS transponder, 4 VHF/ DF İstasyonu, 5 Racon İstasyonu, 5 Otomatik Meteoroloji İstasyonu, 5 Yüzey Suyu Ölçüm Algılayıcısı, 3 Tuzluluk Sıcaklık Profilleyici, 14 tane Doppler Akıntı Algılayıcı İstasyonu. VTS sistemi ile boğazlardan geçişler daha güvenli hale getirebilmektedir. Gemiler daha yakından izleneceği için yaptıkları seyir hataları ve kazalar daha çabuk belirlenerek ve gerekli uyarılar yapılarak önlemler alınabilmektedir. Cihaz montajları ve personel eğitimleri devam eden Türk Boğazları Gemi Trafik Yönetim ve Bilgi Sistemi (Türbo-GTYBS), mevcut teknoloji ve uluslararası standartlar ışığında ele alındığında ileri seviyededir ve gelecekteki yeni teknolojilere adapte edilmeye açık bir sistem olarak değerlendirilmektedir. Gemi trafik hizmetleri (VTS), gemi trafik yönetim ve bilgi sistemi (VTMIS), otomatik tanıma sistemi (AIS), trafik kontrol merkezi (TKM), trafik gözetleme istasyonu (TGİ) Vessel traffic services have started with the transfer of navigation information by means of VHF in order to provide the information that is needed by the vessels in trouble. The improvement of VTS is parallel to that of electronics. Main components are uninterrupted power supply, computer network, radio link network and radar network. It is obvious the improvement of VTS will continue as long as the improvement of these main components is maintained. As a result of the data transfer technology that has recently improved, the concept of Vessel Traffic Management And Information Services, that is, the unity of information services of management and traffic located on the coast and which can be defined as the interconnection of VTS systems in different parts of a coastal country by means of electronic data communication was born. Integrated Vessel Traffic Management And Information Services established in İstanbul and Çanakkale channels collects, computes, and broadcasts the information about the vessel traffic cruising in the channels and the surroundings information related with the sea. The system provides the seamen with the information that is necessary to prevent collision, strike or running aground. Main components of the system are these: Vessel Traffic Control Centres, one in İstanbul and one in Çanakkale; 13 unmanned Traffic Observation Stations; 2 dGPS Reference Stations; 50 dGPS transponders; 4 VHF/ DF Stations; 5 Racon Stations; 5 Automatic Meteorology Stations; 5 Surface Water Measurement Perceivers; 3 Salinity Heat Definers; 14 Doppler Flow Perceiver Stations. Cruising through the channels can be made safer by means of the VTS system. Since the vessels are to be watched more closely, measures are taken by spotting their cruising faults and accidents more quickly and giving the necessary warnings. Taken into consideration the current technology and international standards, the Turkish Channels Vessel Traffic Management and Information System (Türbo-VTMIS),of which device installations and personnel training are continuing, is of high level and is considered to be a system that can be adapted to the new technologies ahead. Key Words: Vessel Traffic Services (VTS), Vessel Traffic Management and Information System (VTMIS), Automatic Identification System (AIS), Traffic Control Centres (TCC), Traffic Observation Station (TOS)
Keywords: Deniz Trafiği