Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu olan çocukların ebeveynleri ve kardeşlerinde psikopatoloji - (:unkn) unknown (My University, 2013)
Amaç: Bu makalede Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) tanısı olan çocukların ebeveynleri ve kardeşlerinde görülen psikopatoloji ve psikososyal uyum problemlerinin gözden geçirilmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Bu amaçla, Medline taraması yapılmış, konu ile ilişkili kitaplar ve bu ailelerle ilgili yapılan araştırmalar incelenmiştir. Bulgular: DEHB tanılı çocukların ebeveynlerinde ve kardeşlerinde DEHB’nin, diğer psikiyatrik bozuklukların ve sosyal emosyonel uyum problemlerinin daha fazla oranda görüldüğü bildirilmektedir. Tartışma: DEHB tanılı çocukların ebeveynleri ve kardeşleri, gerek genetik kalıtım gerekse bozukluğun aile üzerine getirdiği yük nedeniyle artmış psikopatoloji riskine sahiptirler. Risklerin en aza indirgenmesi ve erken tanı ve müdahale için, aileler bilgilendirilmeli ve aile temelli müdahale yaklaşımlarında bulunulmalıdır.

Objective: In this article, developmental and psychosocial adjustment problems observed in parents and siblings of children with Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) are aimed to review. Method: For this purpose we searched Medline, and examined books related with the subject and previous studies related with these families. Results: ADHD, other psychiatric disorders and social emotional adjustment problems were more frequently seen in parents and siblings of children with ADHD. Discussion: Because of the genetic and psychosocial effects on the family, the risk of psychopathology is increased in parents and siblings of children with ADHD. In order to decrease the risk and have early diagnosis and interventions, families should be informed and involved in the treatment process.
Psychopathology in parents and siblings of children with attention deficit hyperactivity disorder