SINIF ÖĞRETMENİ ADAYLARININ ÜSTBİLİŞSEL FARKINDALIKLARININ FARKLI DEĞİŞKENLER AÇISINDAN INCELENMESİ - (:unkn) unknown (My University, 2013)
Bilişötesi, bilişsel süreçlerde aktif kontrolü içeren yüksek düzey bir düşünme sürecidir. Bilişötesi beceriye sahip olan bireyler planlama, bilgiyi yönetme, izleme, hataları ayıklama ve değerlendirme konusunda başarılı olmaktadır. Bu araştırmada, sınıf öğretmeni adaylarının üstbilişsel farkındalık düzeylerinin sınıf seviyesi, mesleği seçmede istekli olup olmama ve mezuniyet sonrası öğretmenlik mesleğini yapıp yapmama düşüncesi açısından incelenmesi amaçlanmaktadır. Araştırmada ğenel tarama modelinden yararlanılmıştır. Araştırmanın örneklemini 2011--2012 öğretim yılında Marmara Üniversitesi Sınıf Öğretmenliği Anabilim Dalı'nda öğrenim gören, 1. ve 4. sınıfa devam eden 242 öğretmen adayı oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak sınıf öğretmeni adaylarının üstbilişsel farkındalık düzeylerini belirlemek için SchraW ve Dennison (1994) tarafından geliştirilen ve Akın, Abacı ve Çetin (2007) tarafından Türkçe"ye uyarlanan "Bilişötesi Farkındalık Envanteri" kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen bulgulara göre araştırmaya katılan Sınıf Öğretmenliği Anabilim Dalı'nda öğrenim gören öğrencilerin yüksek düzeyde üstbilişsel farkındalığa sahip oldukları, bu farkındalığın sınıf düzeyine göre farklılaştığı ve bu farklılığın 4. sınıf öğretmen adaylarının lehine olduğu, öğretmen adaylarının mesleği tercih etme ve mezun olduktan sonra mesleği yapıp yapmama değişkenlerine ğöre üstbilişsel farkındalıklarının değişmediği görülmüştür.