Çocuklarda Okul Temelli Yalnızlık ve Yaşam Doyumu Arasındaki İlişkide Algılanan Stresin Aracı_x000D_ Rolü - (:unkn) unknown (My University, 2020)
Bu araştırmanın amacı çocuklarda okul temelli yalnızlık ve yaşam doyumu arasında algılanan stresin aracı rolününincelenmesidir. Bu doğrultuda Kocaeli ili’nde yaşları 9-11 arasında değişen 199’u (%50,5) kız, 193’ü (%49) erkek toplam 3944.sınıf öğrencisi katılmıştır. Veriler Çocuklarda Okul Temelli Yalnızlık Ölçeği, Çocuklar İçin Yaşam Doyumu Ölçeği, AlgılananStres Ölçeği ve Kişisel Bilgi Formu kullanılarak elde edilmiştir. Verilerin analizinde Pearson analizi, Bağımsız Gruplar T testi,Aracı değişken analizleri ve Bootstrap Analizi kullanılmıştır. Elde edilen bulgulara göre yaşam doyumu ile algılanan stresarasında negatif yönde ; okul temelli yalnızlık ile yaşam doyumu puanları arasında negatif yönde ve algılanan stres ile okultemelli yalnızlık arasında pozitif yönde manidar bir ilişki bulunmuştur .Araştırma sonuçlarına göre okul temelli yalnızlık ileyaşam doyumu arasında algılan stresin kısmi aracılık rolünün istatistiksel olarak anlamlı olduğu görülmektedir. Bundan sonrayapılacak araştırmalarda farklı değişkenler, farklı yaş gruplarında ele alınabilir. Öğrencilerin okul temelli yalnızlık ve olası streskaynakları araştırılarak psikoeğitim programları geliştirilebilir.

The aim of this study is to examine the mediating role of perceived stress among school-based loneliness and life satis-faction_x000D_ in children. In this direction, 199 (50.5%) girls and 193 (49%) boys were 392 grade 4 students. Data were obtained by using_x000D_ the School Based Loneliness Scale in Children, Life Satisfaction Scale for Children and Perceived Stress Child Form and_x000D_ Personal Information Form. In the analysis of the data ; Pearson analysis, Independent Groups T test, Tool variable analysis_x000D_ and Bootstrap Analysis were used. According to the findings, there was a negative correlation between life satisfaction and_x000D_ perceived stress; there was a negative corre-lation between school-based loneliness and life satisfaction scores, and a_x000D_ significant positive correlation between perceived stress and school-based loneliness. According to the results of the study,_x000D_ the partial mediating role of perceived stress between school-based loneliness and life satisfaction is statistically significant._x000D_ In future researches, different variables can be handled in different age groups. Psychoeducation programs can be developed_x000D_ by researching students' school-based loneliness and possible sources of stress.
The Role of Perceived Stress in the Relationship Between School-Based Loneliness and Satisfaction with Life in Children