Uluslararası diploma (International Baccalaureate) ile Milli Eğitim Bakanlığı lise 1-3 biyoloji dersi programlarının karşılaştırılması - Yılmaz, Ceyda (My University, 2005)
Bu çalışmada Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) lise Biyoloji dersi öğretim lkemizde 14 özel okulda uygulanan Uluslararası Bakalorya (International Baccalaurette-IB) programının Biyoloji ders karşılaştırılarak bu programların benzerlik ve farklılıkları, yeni bir biyoloji programına getirilebilecek öneriler ve IB programının ÖSS için hazırlayıcı olup olamayacağı araştırılmıştır. Bu çalışmayla aşağıdaki sonuçlara ulaşılmıştır. MEB programında hedef ve etkinlikler öğretmeni yönlendirecek şekilde düzenlenmiştir. IB programında ise hedeflerin açıklamaları öğrenciyi bilimin doğasını öğrenmeye ve bilimsel yöntemi kavramaya yönlendirmektedir. Dolayısıyla, IB programının MEB programına göre daha öğrenci merkezli olduğu söylenebilmektedir. IB Biyoloji programında hedefler ve hedeflere yönelik açıklamalar çok net bir şekilde açıklandığı için ders planlarının hazırlanması ve uygulama aşamasında öğretmen bir belirsizlik yaşamamaktadır. MEB programında ise hedef ve etkinlikler, öğretmene açık bir yönlendirme getirmemektedir. Detaylı çalışma, MEB Biyoloji programının IB

biyoloji programından daha kapsamlı olduğunu göstermiş ve bu yönüyle IB yüksek seviye biyoloji programıyla benzerlik gösterdiği saptanmıştır. Buna rağmen, IB yüksek seviye Biyoloji daha tematik bir yapıdadır. Yeni hazırlanacak biyoloji programına bazı değişiklikler ve yeni öğretim yaklaşımları önerilmiştir.
Keywords: Eğitim, Biyoloji