The impacts of entry modes selection of a foreign firm on the host country - Gönültaş, Suna (My University, 2015)
Teknoloji Yayılımları, Doğrudan Yabancı Yatırım, Lisanslama, AR&GE Yatırımları, Piyasaya Giriş Şekilleri. ÖZET YABANCI BİR FİRMANIN PİYASAYA GİRİŞ BİÇİMİ SEÇİMİNİN EV SAHİBİ ÜLKE ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ Yabancı firmalar, uluslararası pazarlara giriş yapmak üzere çeşitli yöntemleri tercih edebilirler. Başlıca yöntemler arasında ihracat, teknoloji lisansını başka bir ülkedeki bir firmaya satmak veya doğrudan yabancı yatırım yapmak gelmektedir. Ev sahibi ülke açısından bakıldığında ise, piyasaya giriş biçimlerindeki farklılıkların ev sahibi ülke ekonomisi üzerinde çeşitli etkiler doğurması kaçınılmazdır. AR&GE seviyeleri ve ülkenin toplumsal refahı üzerinde ortaya çıkan bu etkilerin analiz edilmesi ile önemli politika sonuçlarına varılabilmektedir. Bu çalışma, yabancı bir firmanın piyasaya giriş biçimi seçiminin ev sahibi ülkenin toplumsal refah ve teknoloji seviyesi üzerindeki etkilerini oyun kuramsal bir model vasıtasıyla analiz etmekteyi amaçlamaktadır. Bu nedenle, her bir giriş yöntemi için ayrı bir model oluşturulmuş, temel varsayımlar ortaya konulmuş ve bu modeller geriye doğru çıkarsama yöntemiyle çözülmüştür. Bu analizlerin sonucunda, firmanın kâr seviyesi, ülkenin refahı ve ev sahibi ülke tarafından verilen sübvansiyon miktarı ile teknoloji yatırımları hesaplanmıştır. Çalışmanın sonuçlarına göre, incelenen her bir piyasaya giriş seçimi için verilen sübvansiyon miktarı yerel firmanının etkinken daha yüksek olmaktadır. Ayrıca, AR&GE yatırımları maliyet taşıdığı için, firmaların üretim maliyetleri düşükken daha fazla AR&GE yaptıkları sonucuna da varılmıştır. Belirli parametre tercihleri için yapılan grafiksel analizler sonucunda ülkenin refahının düşük üretim maliyetleri için daha yüksek olduğu gösterilmiştir. Son olarak, doğrudan yabancı yatırım durumunda ortaya çıkan teknoloji yayılımı dikkate alındığında, AR&GE yatırımlarına verilen sübvansiyonların ve ülkenin refah seviyesinin teknolojik yayılma oranı yüksek seviyedeyken, daha da yüksek olduğu sonucuna varılmıştır. Key Words : Technological Spillovers, Foreign Direct Investment, Licensing, R&D Investments, Mode of Entry.

THE IMPACTS OF ENTRY MODES SELECTION OF A FOREIGN FIRM ON THE HOST COUNTRY Foreign firms may enter international markets via different methods, such as exporting, licensing its technology and foreign direct investment. It is obvious that, different entry modes have various impacts on the economy of host country. R&D level and welfare considerations are two important aspects that should be considered in order to reach policy implications. This study investigates the effects of different entry modes on the host country’s welfare and technology using a game theoretic model. For each entry modes, separate model is constructed and solved through backward induction. As a result of these analyses, profit levels of firms, welfare of developing country, subsidy level and R&D investment levels in each case are determined. The results show that, in each case subsidy is higher for the high levels of the efficiency of the local firm. In addition to that, since R&D is a costly process, R&D investments found to be high when cost of the production is at lower levels for all cases. Simulations show that welfare of the country is higher at low production cost of local firm relative to high cost case. Finally, analysis of technological spillover in case of foreign direct investment depicts that subsidy level given to R&D efforts and welfare of the country are at higher levels when the rate of technological spillover is high.
Keywords: Ekonomi; Rekabet, Uluslararası; Yatırımlar