Denetim bağımsızlığı - Bodur, İpek (My University, 2007)
Küreselleşme ile iletişim ve teknoloji alanındaki gelişmelerin etkisiyle işletmeler faaliyetlerini genişletmekte ve ölçeklerini büyütmektedir. Özellikle, çokuluslu şirketlerin sayıları ve büyüklükleri hızlı bir ivme ile artış göstermektedir. Bu büyüme ve yayılma, şirket yapılarında ve işleyişlerinde önemli değişimleri de beraberinde getirmektedir. Şirketlerin merkezi yönetim ve kontrolünde, faaliyetlere yönelik bilginin doğruluğu ve güvenilirliği hayati önem kazanmıştır. Büyüyen ve gelişen şirket yapısına paralel olarak, sermaye piyasaları da büyümekte, derinleşmekte ve karmaşıklaşmaktadır. Günümüzde sayısı ve önemi artan yatırımcıların şirketin faaliyetlerine ilişkin doğru ve güvenilir bilgiye olan ihtiyacı önemli derecede artırmıştır. Yukarıda belirtilen nedenlerle, işletme faaliyetlerine ilişkin doğru ve güvenilir bilgiye ulaşma bir gereksinim olmuştur. Bu gereksinim ise bağımsız denetimin önemini arttırmıştır. Bağımsız denetimin etkin bir biçimde gerçekleştirilebilmesi için, denetçinin bağımsızlığı ve etik ilkelerine bağlılığı büyük önem taşımaktadır. Son yıllarda meydana gelen denetim ve muhasebe skandalları ve bunların piyasalarda yarattığı endişe ve olumsuzluklar, denetçinin etik değerlerinin ne derece önemli olduğunu gözler önüne sermiştir. Bu gelişmelerden sonra, denetçilerin etik kodları gözden geçirilerek, uluslararası düzenlemelerde çeşitli değişiklikler yapılmıştır. Çalışmada, etik ve bağımsızlık kavramları tanımlanmış, denetçinin bağımsızlığını etkileyen faktörler incelenmiştir. Ulusal ve uluslararası düzenlemelerin denetçi bağımsızlığı ile ilgili olan hükümlerine yer verilmiştir. Ayrıca bu konuda ülkemizdeki durumu anlamak amacıyla hem denetçileri hem de denetim müşterilerini kapsayan bir gruba anket soruları yöneltilmiştir.

Corporations are expanding their operations and increasing in size, with the accelerator effect of globalization and developments in technology and communications. Multinational companies, in particular, are growing in size and number. This tremendous growth and expansion come together with significant changes within corporate structures and business processes. Consequently, correctness and reliability of the information on operations have gained crucial importance for the central management and control of the companies. Parallel to the growing and developing corporate structure, capital markets have been growing, specializing and becoming more and more complicated and demanding. Investors’ necessities for the correct and reliable information on the operations of companies have been increasing considerably. Combined result of the above-mentioned developments is a requirement to access correct and reliable information on the operations of the companies. This requirement increases the importance the independence of audit. Auditor’s independence and commitment to the ethic principles is of vital importance in order independent audit to be performed effectively. Accounting and auditing scandals of the current years has revealed the significance of auditor’s adherence to the ethic principles. These developments have forced policy makers to reevaluate and renew the international and local regulations. In this study, ethic and independency concepts are described and the factors that affect auditor’s independence are analyzed. Articles of local and international regulations, which relates to auditor’s independence, are stated. Moreover, in order to analyze the situation in Turkey, a survey is applied on a sample of auditors and audit clients.
Keywords: Denetim_Muhasebe; Muhasebe Denetimi