Demir nanoparçacıkları ile sulu çözeltilerden renk giderimi - Tekev, Elif (My University, 2016)
DEMİR NANOPARÇACIKLARI İLE SULU ÇÖZELTİLERDEN RENK GİDERİMİ ÖZET Nanoteknoloji son yıllarda ortaya çıkmış bir bilim dalı olup su ve atık su arıtımında karşılaşılan sorunların çözümünde önemli bir rol oynayacağı düşünülmektedir. Nanoteknolojinin çevre uygulamaları kapsamında çeşitli nanoparçacıklar kullanılmakla beraber sıfır değerlikli demir nanoparçacıklar (nZVI) bu alanda kullanılan ilk malzemeler arasında yer almaktadır. Diğer nanoparçacıklar ile kıyaslandığında oldukça güvenilir olarak nitelendirilen nanoparçacıklardır. Mevcut çalışmada iki farklı indirgeyici madde eşliğinde (yeşil çay- NaBH4) sentezlenen demir nanoparçacıklar ile öncelikle sentetik boyalarda (Metil Oranj, Metilen Mavisi, Malahit Yeşil) renk giderim verimi araştırılmış, daha sonra optimize edilen deney koşulları ile 3 farklı gerçek tekstil atık suyunda renk ve organik madde giderimi araştırılmıştır. Çalışmalar sonunda yeşil çay ekstraktı ile sentezlenen demir nanoparçacık ile sentetik boyalarda yaklaşık olarak %80-%95 renk giderimi gözlemlenmiştir. 3 faklı gerçek tekstil atık suyunda %69 - %81 renk giderimi, %56 - %61 aralığında organik karbon giderimi elde edilmiştir. NaBH4 ile sentezlenen demir nanoparçacık ile sentetik boyalarda %70 - %95 aralığında renk giderimi gözlenmiştir. 3 farklı gerçek tekstil atık suyu ile gerçekleştirilen çalışmalarda %63 - %95 renk giderimi, organik madde giderimin de ise sırası ile %33 - %75 aralığında organik madde giderimi elde edilmiştir. Fulleren nanokompozit ile Metil Oranj boyada 100 ppm konsantrasyonunda %10 renk giderimi gözlenirken 10 ppm boya konsantrasyonunda ise yaklaşık olarak %85 giderim elde edilmiştir. Anahtar Kelime: Demir Nanoparçacık, Renk Giderimi, Tekstil Atık Suyu DECOLORIZATION OF AQUEOUS SOLUTIONS WİTH IRON NANAPARTİCLES

Nanotechnology, a recently emerged science field, has been proposed to play an important role in solving the problems related to water and wastewater treatment. Though several materials are in use within the context of environmental remediation with nanotechnology, nano zero valent iron (nZVI) has been among the first generation materials which can be synthesized easily and accepted as quite trustworthy in terms of toxicity. In the present study, initially, colour removal efficiency in synthetic dyes (methyl orange, methylene blue, malachite green) were investigated via iron nanoparticles synthesized using NaBH4 that is green tea extract and then colour and organic matter removals were investigated in three different real textile wastewaters with the optimized experimental conditions Approximately 80-95% colour removal was observed in synthetic dyes with the use of iron nano particles synthesized with green tea extract. Color removal efficiencies of three different real wastewaters were determined as 69%, 71% and 81% in terms of Pt-Co while removal efficiencies for disolved organic carbon were 61%, 68%, 56%. For synthetic dyes, colour removal efficiencies were between 70% - 95% with iron nano particles synthesized with NaBH4. Colour removals of three different real textile wastewaters were determined in the range of 95%, 63% and 80% in terms of Pt-Co, while dissolved organic carbon removal were about 71%, 75% and 33%. Percent removal in Methly Orange dye with Fulleren nano composite was observed as 10% for a concentration of 100 ppm while, 85% removal was observed for a concentration of 10 ppm. Key Words: Iron Nanoparticles, Color Removal, Textile Wastewater
Keywords: Çevre bilimleri; Sulu çözeltiler