Türkiyedeki Yemenli topluluğun güncel haberlere ulaşmasında sosyal medyanın kullanımı - Alnabhani, Rana (My University)
Bu çalışma, Türkiye'de yaşayan Yemenliler tarafından sosyal medya platformlarındaki anlık haberlere erişimin güvenilirliğini sağlamak adına yapılmıştır. Bu çalışmada, temel araştırma sorularını yanıtlamak için karma yöntem yaklaşımı kullanılmıştır. Çalışma, Türkiye'deki Yemenliler arasındaki anlık haberlere erişimde sosyal medyanın rolünü belirlemek için tasarlanmıştır. Ayrıca sosyal medya platformlarında haberlere ulaşmadan önce Yemenlilerin göz önünde bulundurduğu faktörler de ele alınmaktadır.Son olarak, bu çalışmada sosyal medya platformları’lerden(SMP) ve geleneksel haber kaynaklarından elde edilen haberlerin etkinliğini karşılaştırmaya odaklanılmıştır. Katılımcılar, başta Ankara ve İstanbul olmak üzere Türkiye'nin büyük şehirlerinde yaşayan Yemenli bir nüfustan rastgele seçilmiştir. Bu şehirlerin dışında yaşayanlar, sağlanan çevrimiçi ankete katılmışlardır. Veri analizi SPSS ve Excel aracılığıyla yapılmıştır. Sonuçlar, SMP'nin Türkiye'deki Yemen haber kaynaklarını eleştirdiğini göstermiştir. Ayrıca SMP'lerin haber kaynakları kadar etkili ve güvenilir görüldüğü ortaya çıkmıştır. Bu, sosyal medya platformlarındaki haberlerin doğası gereği kolayca erişilebilir ve etkileşimli olması gerçeğine dayanmaktadır. Haberin sahte mi yoksa gerçek mi olduğunu seçerken dikkate alınan faktörlere ilişkin sonuçlar, katılımcılar arasında öznellik olduğunu kanıtlamıştır.

This study was conducted with the aim of establishing the reliability of the access to instant news on social media platforms by Yemenis living in Turkey. A mixed-methods approach was employed to answer the key research questions in this study. The study was designed to determine the role of social media on the access to instant news amongst Yemenis in Turkey. Furthermore, the study aimed at critically determining the factors considered amongst the Yemenis when accessing news on SMPs. Finally, the paper focused on comparing the effectiveness of news sourced from SMPs and traditional news sources. The participants were randomly selected from a population of Yemenis living in the major cities of Turkey, mostly Ankara and Istanbul. Those living outside these cities were eligible to participate in the online survey provided. Analysis of data was done through the software’s SPSS and Excel. The results demonstrated that SMPs are critical sources of news amongst Yemenis in Turkey. Further to this, SMPs were perceived as effective and reliable as sources of news. This is based on the fact the news on social media platforms is easily accessible and interactive in nature. The results on factors that are considered when selecting whether the news is fake or real proved subjective amongst the participants that participated in this study.
Keywords: Anlık Haberler; Current News; Economics; Effectiveness of SMPs; Ekonomi; Gazetecilik; Güncel Haberler; Instant News; Journalism; SMP'ler; SMP'lerin Etkinliği; SMPs; Social media; Sosyal medya; Turkey; Türkiye; Yemen; Yemenliler; Yeminis