Z Kuşağı çalışanların çalışma değerleri üzerine bir inceleme - Yörgüç, Pınar (My University, 2025)
Bu çalışma, literatürde pek çok kez incelenen çalışma değerleri konusunu Z Kuşağı üzerinden ele almaktadır. Araştırmada çalışma değerleri, bireylerin içinde bulundukları toplumda mevcut olan değerlerle paralel şekilde edindikleri, çalışma hayatında kendilerine belirledikleri hedeflere ulaşmak için ortaya koydukları tutum ve davranışlar şeklinde tanımlanmaktadır. Ulusal ve uluslararası literatürde, Z Kuşağının incelemeye ve açıklamaya yönelik çok sayıda çalışma bulunmaktadır. Özellikle son yıllarda, bu kuşağın özelliklerinin betimlenmesi, tercihlerinin ve isteklerinin ortaya çıkarılması, birçok farklı alanda önemli görülmüştür. Ancak Z Kuşağının çalışma değerleri ve çalışma hayatına ilişkin beklentileri konusunda yapılan çalışmalar oldukça azdır. Literatürde yer alan çalışmalar çoğunlukla Z Kuşağı öğrenciler üzerine yoğunlaşmakta, Z Kuşağı çalışanlar ile yapılan araştırmalar kısıtlı kalmaktadır. Bu durumun, Z Kuşağının çalışma hayatına yeni yeni dahil olmasıyla ilişkili olduğu söylenebilir. Zamanla çalışma hayatında daha fazla yer alacak olan Z Kuşağının, çalışma hayatına ilişkin beklentilerinin anlaşılmasının ve çalışma değerleri ve bu değerlerin önem sıralamasının belirlenmesinin, hem çalışanlar hem de örgütler için faydalı olacağı düşünülmektedir. Bu bağlamda özgün bir çalışma olduğu düşünülen bu çalışmada, “Z Kuşağı çalışanların çalışma değerlerinin incelenmesi” önemli bir konu olarak görülmüştür. Bu çalışmanın amacı, Z Kuşağı çalışanların çalışma hayatına ilişkin deneyimleri doğrultusunda, çalışma değerlerinin hangi faktörlerin etkisiyle şekillendiğini ortaya koymak, çalışma değerlerini hangi bağlam ve ortam içinde ele aldıklarını anlamak, çalışma değerlerini betimlemek, çalışma değerlerine yükledikleri anlamı ortaya çıkarmak ve çalışma hayatından beklentilerini keşfetmektir. Bu doğrultuda nitel araştırma yöntemlerinden fenomenoloji yaklaşımı benimsenerek, en az iki yıl çalışma tecrübesine sahip Z Kuşağı çalışanlar ile derinlemesine bir inceleme gerçekleştirilmiştir. Verilerin elde edilmesinde yarı yapılandırılmış derinlemesine görüşme tekniğinden faydalanılmıştır. Araştırma bulgularına göre, Z Kuşağının çalışma değerleri, çalışma hayatından beklentileri, çalışma değerlerini etkileyen faktörler ve çalışma hayatında yaratacakları değişimler tespit edilmiştir. Ulaşılan sonuçlar, literatürdeki çalışmaların sonuçlarıyla karşılaştırılarak tartışılmıştır. Söz konusu araştırmanın, daha sonraki çalışmalara rehberlik edebilecek önemli ipuçları sağlayacağı ve ayrıca konuya ilişkin yapılacak araştırmalar için de temel bir kaynak oluşturacağı düşünülmektedir.

This study addresses the concept of work values, which has been extensively examined in the literature, through the lens of Generation Z. In this research, work values are defined as the attitudes and behaviors individuals exhibit to achieve their goals in professional life, shaped in alignment with the prevailing values of the society they live in. Both national and international literature include numerous studies aiming to explore and explain Generation Z. In recent years, particular attention has been given to describing the characteristics of this generation and uncovering their preferences and expectations across various fields. However, there is a notable scarcity of research specifically focusing on the work values and professional expectations of Generation Z. Most existing studies in the literature primarily focus on Generation Z students, while research conducted with Generation Z employees remains limited. This can be attributed to the fact that Generation Z has only recently begun to enter the workforce. As Generation Z becomes more integrated into professional life, understanding their work-related expectations and identifying their work values and the prioritization of these values will likely prove beneficial for both employees and organizations. In this context, the present study, considered original in scope, regards the “investigation of the work values of Generation Z employees” as a significant topic. The aim of this research is to explore how Generation Z employees’ work values are shaped by various influencing factors, to understand the contexts and environments in which they frame these values, to describe their work values, to reveal the meanings they attribute to these values, and to discover their expectations from professional life. To this end, a qualitative research design was adopted, utilizing the phenomenological approach. An in-depth examination was conducted with Generation Z employees who have at least two years of work experience. Semi-structured in-depth interviews were employed as the data collection technique. Based on the research findings, the work values of Generation Z, their expectations from professional life, the factors influencing their work values, and the potential changes they may bring to the work environment were identified. The results were discussed in comparison with the findings of existing studies in the literature.
An investigation on working values of z generation employess
Keywords: Attitudes; çalışma değerleri; Değer; Generation Z; İş hayatında kalite; Organizational behavior; Örgütsel davranış; Quality of wor life; Tutumlar; Value; work values; Z Kuşağı