Nâ'ilî-yi Cedîd Divançesi [inceleme-metin-çeviri] - Yerli, Zeliha (My University, 2021)
Bu çalışmanın amacı, Nâ’ilî-yi Cedîd’in hayatını, edebî kişiliğini ve eserlerini müstakil olarak ortaya koymak ve Divançe’sinin yazma nüshalarını çeviriyazıya ve nesre aktararak edebiyat dünyasına sunmaktır. Çalışmada, İstanbul Üniversitesi Kütüphanesi TY. 9851’de ve Millet Kütüphanesi Ali Emiri Manzum 417’de kayıtlı bulunan iki nüsha kullanılmış ve nüshalar karşılaştırmalı olarak okunmuştur.

The aim of this study is to reveal Nâ'ilî-yi Cedîd's life, literary personality and works and to present the manuscripts of his Divançe to the world of literature by transferring them to transcription and prose translation. In the study, Istanbul University Library TY. 9851 and in the Ali Emiri Manzum 417 of the Millet Library the two copies registered in were used and the copies were read comparatively.
Keywords: analysis; çeviri; Divançe; History and criticism; inceleme; metin; Na'ili-yi Cedid; Nâ'ilî-yi Cedîd; Tarih ve eleştiri; text; translation; Turkish literature; Türk edebiyatı