Kol saati satın alma davranışını etkileyen faktörler üzerine bir araştırma - Kaplan, Buket (My University, 2011)
KOL SAATİ SATIN ALMA DAVRANIŞINI ETKİLEYEN FAKTÖRLER ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Bu çalışmada tüketicilerin kol saati satın alma davranışı ve satın alma kararını etkileyen faktörlerin tüketicilerin satın alma kararındaki önemi incelenmiştir. Satın alma kararını etkileyen faktörler, literatürde 4P olarak adlandırılan pazarlama karması elemanları olan ürün, fiyat, dağıtım ve tutundurma başlığı altında gruplandırılmıştır. Çalışmada bu faktörler demografik açıdan (cinsiyet, medeni durum, gelir, yaş grupları) değerlendirilmiş, tüketicilerin kol saati satın alma davranışları hakkında gerekli çıkarımlarda bulunulmuştur. Çalışmanın birinci ve ikinci bölümlerinde teorik çerçevede tüketici davranışı kavramının tanımına, tüketicinin satın alma davranışını etkileyen kültürel, kişisel, sosyal, psikolojik faktörlere, tüketicilerin karar verme düzeyleri, karar sürecine ve pazarlama karması elemanlarına yer verilmiştir. Üçüncü bölümde ise tüketicilerin kol saati satın alma davranışı ve pazarlama karması elemanlarının satın alma kararındaki önemine yönelik uygulama yer almaktadır.

A RESEARCH ON FACTORS AFFECTING WATCH BUYING BEHAVIOUR The behaviour of consumers on buying a watch and the importance of the factors affecting the decisions of buying of consumers are analyzed in this study. The factors affecting the decision of buying named as 4P in the literature are classified under the title of components of marketing mix that are product, price, distribution and promotion. In this study, these factors are evaluated in terms of demographics (sex, marital status, income, age) and the relevant inferences are made about the behaviour of buying a watch. In the first and second part of the study, the definition of the concept of the behaviour of consumer, the cultural, individual, social, psychological factors affecting the behaviour of consumer, the level of decision making of consumers, decision process and the components of marketing mix are discussed. The third part discusses the application of inquiry related to the importance of the behaviour of the consumers while buying a watch and that of the components of marketing mix in the decision of buying.
Keywords: Satın Alma Davranışı; Tüketici Davranışı