Özel okul yöneticilerinin sürdürülebilir liderlik yeterlilikleri ile öğretmenlerin yenilikçi iş kültürü arasındaki ilişkinin incelenmesi - Okyay Orman, Gülşah (My University, 2024)
Modern liderlik kavramları içinde yer alan sürdürülebilir liderlik, örgütler için faydalı sonuçları ile bilinmektedir. Bu sonuçlar içinde yenilikçi iş kültürü kavramı dikkat çekmektedir. Bu düşünceden hareketle bu çalışmanın amacı özel okul öğretmenleri örnekleminde sürdürülebilir liderlik ile yenilikçi iş kültürü arasındaki ilişkilerin incelenmesi ve etki eden değişkenlerin incelenmesidir. Bu amaçla yapılan çalışmaya 266 kadın ve 68 erkek olmak üzere toplam 334 kişi katılmıştır. Katılımcılara içerisinde sosyodemografik bilgi formu, Sürdürülebilir Liderlik Ölçeği ve Yenilikçi İş Davranışı Ölçeği yer alan anket formu uygulanmıştır. Elde edilen bulgulara göre katılımcıların yenilikçi iş puanları yaşa, kıdeme, çalışma süresine, çalışılan kademeye ve branşa göre farklılık göstermektedir. Bunların yanında katılımcıların sürdürülebilir liderlik puanları çalışılan kademeye ve branşa göre anlamlı şekilde farklılaşmaktadır. Korelasyon analizi bulgularında Yenilikçi İş Ölçeği ve alt boyutları ile Sürdürülebilir Liderlik Ölçeği ve alt boyutları arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Son olarak ekonomik sürdürülebilirlik ve sosyal sürdürülebilirliğin yenilikçi iş puanını anlamlı şekilde yordadığı görülmüştür. Elde edilen bulgular, eğitim kurumlarında liderlik ve iş kalitesi arasındaki ilişkilerin gösterilmesi açısından önemli görülmektedir. Ayrıca öğretmenler ve müdürler arasındaki etkileşimin eğitim kalitesine dolaylı etkisi olması da uzmanlara ve yetkililere faydalı bulgular sunmaktadır.

Sustainable leadership, which is among modern leadership concepts, is known for its beneficial results for organizations. Among these results, the concept of innovative business culture attracts attention. The aim of this study is to examine the relationships between sustainable leadership and innovative business culture in a sample of private school teachers and to examine the affecting variables. A total of 334 people, 266 women and 68 men, participated in the study conducted for this purpose. A survey form including socio-demographic information form, Sustainable Leadership Scale and Innovative Business Behavior Scale was applied to the participants. According to the findings, participants' innovative work scores vary according to age, seniority, working period, working level and branch. In addition, the participants' sustainable leadership scores vary significantly depending on the level and branch they work in. In the correlation analysis findings, statistically significant relationships were found between the Innovative Business Scale and its sub-dimensions and the Sustainable Leadership Scale and its sub-dimensions. Finally, it was observed that economic sustainability and social sustainability significantly predicted the innovative business score. The findings obtained are valuable in showing the relationships between leadership and job quality in educational institutions. In addition, the indirect impact of the interaction between teachers and principals on the quality of education provides useful findings to experts and authorities.
Investigation of the relationship between private school administrators' sustainable leadership skills and teachers' innovative work culture
Keywords: Innovative Business Culture; Leadership; Liderlik; Okul yönetimi ve örgütü; Öğretmen; Özel Okul; Özel okullar; Private schools; School management and organization; Sustainable Leadership; Sürdürülebilir Liderlik; Teacher; Yenilikçi İş Kültürü Private School